
Vi kender dem alle sammen. Dem, som taler, uden at forholde sig til andre i samtalen. De forurener tilværelsen på arbejdspladsen og tryner de introverte medarbejdere, som ikke kommer til orde ved møder eller i frokostpausen.
- Ordnanisterne har hele tiden overtaget. De kommer i flere udgaver; hyggeordnanister, tvangsordnanister eller magtordnanister. Fælles for dem er, at de støjer, og det betyder, at mange føler sig stressede i hverdagen på deres arbejdspladser, siger Bastian Overgaard, der er ophavsmand til begrebet ordnanist, som beskriver det at tale længe og/eller om sig selv.
- Derfor, når vi parkerer talen, så parkerer vi også noget af behovet for at hævde os. Vi bliver mere ligeværdige, og i det rum har vi mere forståelse og sympati for hinanden.
Bastian Overgaard lever af at undervise virksomheder, organisationer og offentlige arbejdspladser i at arbejde aktivt med stilhed som redskab.
Mandag aften var han inviteret til at give foredrag om intelligent stilhed ved musik- og eventarrangementet Frost Festivalen i København. Den lidt anderledes lydoplevelse var arrangeret i samarbejde med arkitekturkonferencen Rising Architecture Week, der netop i år sætter fokus på akustik i hverdagen.
Bullshit-frit
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO stammer en stor del af vores daglige lydforurening fra trafikken, der hvert år ‘stjæler' en million raske leveår - altså år uden hjerteforstyrrelser, søvnbesvær, tinnitus osv. - fra befolkningen i Vesteuropa.
Men også menneskelig støj er til gene i hverdagen. Blandt andet viser undersøgelser fra Videnscenter for Arbejdsmiljø i Danmark, at 60 procent af de ansatte i åbne kontorlandskaber føler sig forstyrrede og stressede på grund af larm. Undersøgelser viser også, at produktiviteten falder gevaldigt i rum med meget snak.
- Den intelligente stilhed er et rum, vi kan skabe sammen. Det er et frirum, som for eksempel kan indføres som kollektiv stilhed de første tre minutter af et møde eller ved frokosten. Det indeholder et kæmpe potentiale, for stilheden skærper vores sanser, siger Bastian Overgaard, der fortæller, at han møder en vis skepsis overfor konceptet:
- Folk tror, det er et flyvsk hippiekoncept, men det er faktisk et konkret værktøj. Det er bullshit-frit. Men det kræver naturligvis, at arbejdsgiverne erkender behovet for at anvende det, siger han.
Her kan du læse mere om de forskellige events på arkitekturfestivalen Rising Archtecture Week og Frost Festival.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.