dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Claus Hansen, Polfoto.

Hvis vi siger nej, tager de børnene

Plejefamilier efterlyser bedre ansættelsesvilkår, men KL mener ikke, det giver mening, at ændre familiernes status fra selvstændige til ansatte

Familiepleje har i mindst 25 år været den mest anvendte anbringelsesform i Danmark. Andelen af anbragte 0-17-årige i familiepleje er siden 1990 steget fra cirka 40 procent i periodens begyndelse til at udgøre 58 procent af anbringelserne ved udgangen af 2013.

I dag indgår plejefamilier en kontrakt med den kommune, som barnet kommer fra. Kontrakten kommer ind på plejelønnens størrelse samt udgifter til kost, logi og særydelser i forbindelse med anbringelsesopgaven. Men når en plejefamilie ikke er ansat friholdes kommunen fra at beskytte plejefamilierne mod arbejdsskader og pludselige fyringer.

- Hvis vi nægter at gå ned i løn, bliver vi afskediget, og så tager de børnene, siger han og henviser til en række breve fra en kommune til en plejefamilie, hvoraf det fremgår, at en plejefamilie skal gå et eller to vederlag ned i løn. Ellers vil anbringelsen af barnet ophøre.

- KL betragter ikke plejefamilier som ansatte af kommunerne. Hvis de gjorde det, ville vi have en række rettigheder, som andre ansatte har, siger Jens Vegge Bjørck.

Men en plejefamilie er netop ikke ansat, lyder det fra KL.

- Det er KL's anbefaling, at kommunerne ikke ansætter plejefamilierne i kommunen, og det er også udgangspunktet i langt de fleste tilfælde. Plejefamilier fungerer jo som helt almindelige familier med børn og er således i forhold til anbragte børn en samarbejdspart og ikke en ansat med en overenskomst, der for eksempel giver mulighed for ferie fra ‘jobbet', siger Anne Møllegaard Mortensen (DF), næstformand i Social og Sundhedsudvalget i KL.

Abonnenter kan læse hele historien hos Avisen Kommunen her

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/hvis-vi-siger-nej-tager-de-boernene

GDPR