I en sag, som Ankestyrelsen har behandlet, blev tre børn tvangsfjernet fra deres forældre. Den beslutning kunne kommunen træffe, på trods af at forældrene opholdt sig ulovligt i Danmark.
Det skyldtes, at der var en åbenlys risiko for at børnenes sundhed og udvikling ville lide alvorlig skade på grund af utilstrækkelig omsorg for børnene ved ophold i hjemmet. Samtidig var der også adfærds- og tilpasningsproblemer hos to af børnene.
Problemet kunne ifølge Ankestyrelsen ikke løses, hvis børnene blev i hjemmet. Prisen for anbringelsen skulle dog betales af udlændingemyndighederne.
Hverken børnene eller forældrene havde lovligt ophold i Danmark, og det betyder at serviceloven som udgangspunkt ikke gælder for hverken børn eller voksne. Alligevel kan serviceloven godt bruges, når det handler om børn, fordi barnets tarv kommer før dansk lovgivning.
Som udgangspunkt hører al lovgivning, som har med illegale indvandrere og asylansøgere at gøre, under udlændinge-området. Men den kommune, som de pågældende asylansøgere eller indvandrere bosætter sig i, har alligevel tilsynspligten over for børn og unge, der opholder sig uden lovligt ophold i kommunen.
Og når kommunen har tilsynspligten, skal den alligevel gøre noget. Ligegyldigt om der er hjemmel i servicelovens regler eller ej.
Det vil sige, at hvis kommunen finder ud af, at et barn har behov for støtte eller hjælp, skal kommunen vurdere, om udlændingemyndighederne kan yde den hjælp. Kan den ikke det, skal kommunen alligevel iværksætte foranstaltninger, der kan støtte eller hjælpe det pågældende barn.
Læs hele afgørelsen her.
Ankestyrelsens afgørelse er siden blevet stadfæstet i byretten.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.