
En ny undersøgelse fortaget af DTU og Alexandra Instituttet viser, at mere end 90 pct. af landets skoleklasser i løbet af skoledagen har et CO2-niveau, der ligger højere end det, som myndighederne anbefaler.
Konkulsionen er således, at indeklimaet på landets folkeskoler er mindst lige så dårligt, som det såkaldte Masseeksperiment demonstrerede tilbage i 2014. Dengang viste målinger, at 60 pct. af alle skoleklasser havde CO2-niveauer over de anbefalede 1000 ppm.
I perioden 2007 til 2014 har kommunerne ellers brugt omkring 18 mia. kr. på renovering og opførelse af nye folkeskolebygninger, men de penge er for størstedelen gået til energirenovering. Den nye undersøgelse bekræfter ifølge lektor Jørn Toftum fra DTU således, at kommunerne ikke prioriterer indeklimaet, når skolerne renoveres.
- Vi ved, at mange skoler har et stort efterslæb, når det gælder vedligehold. Derudover har kommunerne fokus på energirenovering, når de skal renovere. Det kommunale anlægsloft og nye indretningsbehov som følge af den nye folkeskolereform tvinger kommunerne til at prioritere. Men det løser ikke skolernes indeklimaproblemer, der er så store, at noget skal gøres. Det er vi nødt til at tage alvorligt, siger han.
Hos Realdania, som har finansieret undersøgelsen, pointerer projektleder Lene Wiell Nordberg dog, at ingen vinder noget ved at gøre resultaterne til en kamp mellem investeringer i energirenovering og investeringer i indeklima.
- Vi skal i stedet blive bedre til at sikre, at indeklimahensyn tænkes med, når der alligevel renoveres af andre årsager. På den måde får vi dobbeltværdi ud af investeringerne - og i sidste ende sundere børn, der ikke skal sidde i usunde lokaler i lange skoledage, siger hun.
Som reglerne på området er i dag, er det ofte den enkelte lærer, der har ansvaret for skolernes indeklima såsom fx udluftning i timerne.
Læs hele rapporten her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.