dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Ingen ved om virksomheds­praktik hjælper flygtninge i job

At sende flygtninge i praktik på virksomheder er udråbt som et mirakelmiddel, men ingen ved, om det virker

Både regeringen og kommuner har udråbt virksomhedspraktik som det nærmest eneste, der skal få flygtninge i job. Virkeligheden er dog ifølge Berlingske, at ingen reelt ved, om virksomhedspraktikken virker.

Ifølge Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, er det kun hver ottende flygtning, der får et job efter et aktiveringsforløb.

En effektanalyse fra tidligere på året konkluderede, at virksomhedspraktik øgede danske kontanthjælpsmodtageres mulighed for at få job med 16 pct.

Om man kan udvide instrumentet til andre grupper, for eksempel flygtninge uden sprogkundskaber, er imidlertid for tidligt at sige.

Ingen evidens på området
Det forklarer Thomas Bredgaard, der er lektor i statskundskab på Aalborg Universitet. Han står bag flere undersøgelser af effekterne af aktiveringsindsatser.

- Jo svagere målgruppen er, desto mindre sikre er vi på, om det virker. Man kan have en antagelse. Men der er endnu ingen evidens, siger han til Berlingske.

Det undrer også Anders Bruun Jonassen, der er økonom og forsker i incitamenter til arbejde på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, at virksomhedspraktik er blevet kronet som det eneste værktøj, kommunerne skal bruge til at få flygtninge i job.

- Der er i hvert fald ikke belæg i forskningen for at udråbe det som løsningen, siger han til avisen.

Fakta:

  • 6800 flygtninge var i første halvår af 2016 i virksomhedspraktik på landsplan.
  • Det integrationsprogram, som flygtninge og udlændinge gennemgår, er blevet målrettet virksomhedsrettede tilbud.
  • Udlændinge skal derfor i virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud inden for de to første uger i kommunen.
  • Dernæst følger en kontinuerlig virksomhedsrettet indsats. For jobparate udlændinge må der maksimalt være seks uger mellem hvert virksomhedsrettet tilbud.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ingen-ved-om-virksomheds-shy-praktik-hjaelper-flygtninge-i-job

GDPR