Der er mange interessante elementer i Venstres forslag. Men der er også ting, som trækker i den forkerte retning.
KL har selv tidligere stillet forslag på linje med Venstres, som skal sikre, at ledige hurtigere kommer tilbage i job. Det gælder forslag om:
• At give ressourcestærke ledige større ansvar
• Stærkere jobfokus i uddannelse
• Opprioritering af virksomhedskontakten
KL bakker også op om forslaget om at fjerne seks ugers selvvalgt uddannelse.
Selvvalgt uddannelse er blevet et tag-selv-bord for især de højtuddannede, hvor det ligefrem kan forlænge deres ledighedsperiode. Ordningen kostede i 2012 næsten en halv milliard kroner. Jobcentre kan blot se til, mens højtuddannede nyledige bruger offentlige penge på kurser uden effekt, og pengene kunne være brugt langt bedre på en stærkere, skræddersyet indsats over for de svageste ledige.
KL finder det også glædeligt, at Venstre bakker op om den grundlæggende tankegang om indretningen af de økonomiske incitamenter for kommunerne, som bygger på ens refusionssatser på tværs af ydelser, som falder over tid. Tankegangen stammer fra Arbejdsmarkedskommissionen og indgår også i aftalen med regeringen om kommunernes økonomi i 2014.
Men med Venstres forslag om, at ledige selv må vælge mellem privat vikarbureau, jobcenter eller A-kasse, risikerer vi at bruge ressourcerne på dem, som alligevel selv ville finde et arbejde inden for det første halve år. Langt de fleste på det danske arbejdsmarked kommer i arbejde ved, at virksomheder og ansatte finder hinanden på baggrund af kvalifikationer uden indblanding fra det offentlige.
Halvdelen af alle ledige får job inden for et halvt år. Arbejdsmarkedsindsatsen skal i høj grad bidrage til at nedbringe de offentlige overførsler, og derfor skal vi ikke bruge flere penge på dem, der alligevel hurtigt finder et job selv. Vi må prioritere indsatsen omkring dem, som har brug for noget ekstra for at komme i arbejde - f.eks. opkvalificering eller brancheskift. Hvis alle skal have en pose penge med - også dem, der før selv har fundet arbejde, så vil det gå ud over arbejdet med dem, der kræver en særlig indsats.
KL støtter fuldt ud op om øget samarbejde mellem alle aktører på arbejdsmarkedet, kommuner, a-kasser, fagforeninger og private jobformidlere, men forudsætningen er et enstrenget ansvar for jobindsatsen i kommunerne.
En mere effektiv indsats for de samme eller færre penge kan kun realiseres, hvis vi holder fast i, at det er kommunen, som har ansvaret. Det giver den rette prioritering af indsatsen. En periode i starten uden klart myndighedsansvar vil sandsynligvis forlænge ledighedsperioderne og mindske branchemobiliteten, da det er den første visitation af den ledige, der er helt afgørende for, at de ledige får den rigtige tidlige indsats. Ansvaret for den rigtige indsats kan hverken den ledige selv, a-kassen eller fagforeningen løfte.
Jacob Bundsgaard (S) er borgmester i Aarhus og formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.