
KOLDING / SKANDERBORG: Mange flygtninge på overførselsindkomst og mange børnesager blandt flygtningefamilierne var en del af udgangspunktet i Skanderborg Kommune, som det i en bevidst indsats siden 2011 er lykkedes bl.a. at halvere antallet af børnesager.
Den målrettede indsats er bl.a.lykkedes med et fælles fokus blandt de ansatte samt systematiske interview-runder blandt dem, det handler om, flygtningene. Det blev til ialt 102 interviews af 42 borgere, fremgik det under KL's Integrationstræf i Kolding.
Det viste sig i 2011, at der var stor forskel på, hvordan de forholdsvis få flygtninge - dengang bare 37 - så på deres egen situation kort efter ankomsten og tre måneder efter. Situationen blev ofte de første uger efter ankomsten beskrevet som lettelse - men blev efter nogle måneder typisk fulgt af frustration og skuffelse. Så det fik kommunens nøglemedarbejdere på området til at fokusere på mest mulig hjælp til at forstå de nye livsbetingelser i de første tre måneder.
Udviklingskonsulent i Børn & Unge, Mogens Sønderby, berettede bl.a. om introduktonskurser, tilbud om ni timers mentor til alle i løbet af den første måned, samt hjemmebesøg hos samtlige nyankomne flygtningefamilier i uge to efter ankomsten.
Sønderby berettede, hvordan et bevidst fokus fra samtlige ansatte på grundlæggende tryghed som nøglebegreb har været afgørende. Samtidig hjælper en nøje beskrevet manual med at gennemføre, hvilke afdelinger, der har ansvar for hvilke indsatser i hele den treårige integrationspriode.
Delt ansvar
De mange intervews afslørede bl.a., hvordan mange af flygtningene i løbet af de tre år slap ansvaret og mere og mere betragtede kommunen som dem, der alligevel bestemmer det hele. Og den nye indsats fokuserer således mere på, hvordan man holder fast i, at ansvaret for en vellykket integration hverken er kommunens alene eller flygtningens alene - men delt.
- På den baggrund har vi gjort os umage for at finde frem til de valg - fx. om daginstitution - der trods alt kan være for den enkelte familie, sagde udviklingskonsulent Bitten Holmer Flansmose fra Beskæftigelse og Sundhed.
Sønderby supplerede, at det handlede om at respektere de valg, familierne så træffer, også selv om fagpersonerne fra kommunen måske ryster lidt på hovedet og selv tænker, at det havde været bedre at vælge anderledes.
Skanderborg Kommune modtager i 2015 210 flygtninge samt familiesammenføringer oveni.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.