
Statens Arkiver har skrevet ud til alle kommuner, at 'der med øjeblikkelig virkning indføres et stop for al kassation af børnesager'. Og at alle børnesager dermed skal bevares, indtil andet meldes ud.
Dermed har kulturminister Marianne Jelved (R) grebet ind i en sag, hun blev gjort opmærksom på via Politiken. Det drejede sig om voksne, der i dag søger aktindsigt i deres egne sager for at få bedre styr på fortiden og deres egen historie og ofte må gå forgæves. For landets kommuner har ellers kun været forpligtet til at gemme de sager, hvor et barn blev anbragt uden for hjemmet.
Stikprøver
I alle andre børnesager frem til 2007, da digitaliseringen for alvor var i gang, skulle kommunerne ifølge arkivreglerne kun bevare en stikprøve på godt tre pct. i arkiverne. De resterende sager måtte kommunerne makulere, når de vurderede, at der ikke længere er brug for dem.
Professor Hanne Warming fra Roskilde Universitet, der beskæftiger sig med udsatte børn, pegede i efteråret på, at for personer med traumer i bagagen er det at genskabe sin livshistorie afgørende, og derfor bør børnesager slet ikke smides ud.
En privat undersøgelse af, hvor længe kommunerne beholder de 97 pct. af børnesagerne, som ikke skal bevares for eftertiden, viste - efter svar fra 67 kommuner, at nogle gemte sagerne i fem år, efter at de er lukket, mens andre gemte dem i 10 år.
Regler skal revideres
Statens Arkiver oplyste i efteråret, at børnesagerne blev smidt ud, fordi det er for dyrt at bevare alt, og KL henviste til, at borgere ikke for altid skal være en socialsag.
Arkivreglerne hører under Kulturministeriet, og minister Marianne Jelved (R) er altså indstillet på at se på en revision af reglerne - og har i første omgang dekreteret et foreløbigt stop for makulation.
Børnesager defineres som:
- sager fra børne- og ungdomsværn (børneværnssager og efterværnssager)
- sager vedr. frivillig eller tvangsmæssig anbringelse uden for hjemmet (herunder døgnophold)
- sager vedr. familievejledning og familiebehandling
- sager vedr. særlig støtte til børn og unge (herunder personlig hjælp og ledsagelse samt hjælp i hjemmet)
- sager vedr. børnefaglige undersøgelser
- sager om unge- og forældrepålæg
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.