
ROSKILDE: Når arbejdsmarkedet er presset, kan det ofte knibe med rummeligheden - og at finde plads til personer med svagere forudsætninger. Men ikke hos McDonald's på Københavnsvej i Roskilde, som netop har ansat 19-årige Mads Wieslander Madsen, der har nedsat arbejdsevne og ellers skulle have haft førtidspension.
Mads er tilknyttet Roskilde Kommunes specialcenter SCR og har her netop færdiggjort en Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) - en treårig uddannelse, der henvender sig til unge udviklingshæmmede og unge med særlige behov. Og som afdelingsleder Jørgen Kelm Danielsen fra SCR Ungdom uddybende forklarer:
- Vi har i øjeblikket 62 unge på STU, der vel at mærke ikke er en adgangsgivende uddannelse eller en traditionel ungdomsuddannelse som f.eks. Teknisk Skole. Hos os handler det nemlig meget mere om at klæde eleverne på til at kunne klare sig optimalt - i bedste fald på arbejdsmarkedet, men også i tilværelsen generelt. STU indeholder derfor både undervisning på skolebænken, praktisk træning og praktikophold i virksomheder eller institutioner. Det er tilsvarende et vigtigt mål, at eleven får individuelle kompetencer og udvikler både selvstændighed og selvværd.
Praktikken er afgørende
Så vidt det overhovedet er muligt, skal eleverne ud på arbejdsmarkedet efter endt skolegang. Derfor er praktikophold en uhyre vigtig del af STU. Reelt bliver praktikopholdene altid aftalt individuelt - med hver enkelt elev og så selvfølgelig det pågældende praktiksted. Varigheden er meget varierende. Det kan f.eks. bare være en enkelt dag, 2-3 sammenhængende uger eller to-tre dage om ugen - fordelt over et par måneder."
Hos SCR Ungdom er det Kristina Fisher, der står for at koordinere de mange praktikaftaler, og som hun fortæller:
- Jeg er næsten altid travlt beskæftiget med, at skaffe praktikpladser til alle vores elever. Her har vi heldigvis et glimrende samarbejde med LEV, en privat landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning. LEV kører netop et stort projekt kaldet KLAP, der handler om at få unge udviklingshæmmede med pension ud i en beskæftigelse hos private eller offentlige virksomheder. Samtidig møder vi typisk velvilje hos de private virksomheder, når vi henvender os vedrørende et praktikophold. Mange store koncerner er villige til at forsøge at finde plads til udviklingshæmmede unge og har måske endda en nedfældet politik på området.
Det er netop tilfældet for burgerkæden McDonald's i Danmark - der ønsker at have en mangfoldig arbejdsstyrke både hvad angår nationalitet, køn, religion, alder og handicap.
Ordentlige personaleforhold
I Roskilde er det Christian Glem, som sammen med sin kone Trine driver byens to McDonald's restauranter, på henholdsvis Københavnsvej og Ringstedgade - og han forklarer uddybende: - Vi lægger stor vægt på at have orden i personaleforholdene hos os - hvilket bl.a. i 2011 udmøntede sig i titlen som Danmarks bedste arbejdsplads. Vi ønsker simpelthen at give de unge en god start på karrieren, og samtidig vil vi gerne være en rummelig virksomhed.
- Vores mangfoldighedspolitik er faktisk en vigtig del af vores succes, fordi medarbejdere med forskellige baggrunde og holdninger bidrager med forskellige talenter, så vi bliver bedre til at håndtere dagligdagens udfordringer. Mangfoldighed er desuden med til, at alle kan føle sig velkomne i vores restauranter. Også derfor har vi nu ansat Mads, som vi i forvejen havde et glimrende kendskab til via et par praktikophold. Og personligt er det da klart en ekstra glæde for mig, at vi også kan give plads til unge mennesker, der ellers ville have svært ved at finde et job. Det varmer om hjertet.
Alle er glade
Mads Wieslander Madsen er ansat som lobbymedarbejder i en halvdagsstilling fra 11-15, og han fortæller:
- Mit job går ud på at holde restauranten ren. Så jeg fejer gulv, tømmer borde og putter papir og madrester i skraldespanden - og bærer så også de fyldte skraldesække ud. Det er et rart job. Det bedste er næsten, at man kan hygge sig sammen med de andre ansatte. Og så må vi spise burgere for op til 75 kr.om dagen.
Restaurantchef Michelle Nielsen giver Mads følgende ord med på vejen:
- Mads var her først i en uges praktik. Og der var vi efterfølgende lidt i tvivl om, hvorvidt han kunne klare et rigtigt job. Men så gav vi ham en chance til, og så skal jeg ellers love for at han kom efter det. Han har udviklet sig ekstremt godt i de seneste to-tre måneder - og arbejder nu effektivt og tager selv initiativ osv. Så det kunne simpelthen ikke være bedre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.