dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Jurister blåstemplede smuglæsning af kranførers sms'er

I Aarhus Kommune sagde den juridiske afdeling god for, at havneledelse læste kranførers sms-beskeder

AARHUS: Ledelsen på den kommunalt ejede Aarhus Havn tog i 2012 ganske bemærkelsesværdige metoder i brug for at finde skyts til at fyre tre kranførere, der gjorde livet besværligt for chefer og kolleger under en faglig konflikt.

En af kranførerne, der desuden var tillidsmand, skulle i efteråret have udskiftet sin arbejdsgiverbetalte mobiltelefon, og i den forbindelse så ledelsen sit snit til at læse en stribe sms-beskeder sendt mellem ham og en gruppe kolleger.

Det er dog ikke lovligt, mener Statsadvokaten i Viborg, der har valgt at tiltale Aarhus Havn, den daværende havnedirektør og en ledende medarbejder for brud på brevhemmeligheden.

Under retssagens første dag ved Retten i Aarhus kom det imidlertid frem, at jurister i Aarhus Kommune har blåstemplet havneledelsens smuglæsning. De samme jurister sagde ligeledes god for, at de fortrolige sms-korrespondancer kunne bruges til at fyre de tre kranførere for blandt andet krænkende udtalelser om ledelsen og medvirkning til mobning af kolleger.

Ledelsen handlede i god tro
- Denne sag handler dog ikke om, hvorvidt afskedigelserne var rigtige. Det eneste, vi skal finde ud af, er, om læsningen af sms'erne var ulovlig. Og så skal det afgøres, om der var det fornødne forsæt til at begå forbrydelsen, sagde vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen torsdag i retten.

Med andre ord kan det ende med, at de tiltalte bliver frifundet, selvom retten skulle mene, at chefer faktisk ikke må læse medarbejderes sms-beskeder på en arbejdsgiverbetalt mobil. Det forholder sig nemlig sådan, at de tiltalte gerne står ved deres handling, men de insisterer på, at de handlede i god tro og først læste beskederne, efter at juristerne havde sagt god for fremgangsmåden.

Et andet scenarie er, at retten vurderer, at de tiltalte læste beskederne, inden juristerne havde givet grønt lys. I så fald kan de dømmes for gerningen. En tredje mulighed er, at retten mener, at arbejdsgivere er i deres gode ret til at læse medarbejderes beskeder.

Privat territorium
Den forurettede tillidsmand lagde under sin forklaring i retten ikke skjul på sin forargelse:
- Jeg synes, det er klamt, at nogle mennesker har været inde og læse mine beskeder. Jeg synes, det er ulækkert, sagde han.

Vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen gjorde da også sit for at udstille, at cheferne bevægede sig på dybt privat territorium. Nærmest demonstrativt læste han en stribe af kranførerens sms-beskeder op.

- Jeg er blevet godt snottet. Pissetræls, stod der eksempelvis i en af de cirka 1000 beskeder, som ledelsen fik adgang til.

Mange af de andre beskeder var dog langt mere kontroversielle og endte altså med en fyreseddel til både tillidsmanden og to af han kolleger.

Dommen ventes afsagt i den kommende uge.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/jurister-blaastemplede-smuglaesning-af-kranfoerers-sms-er

GDPR