dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

KL: Andelen af forebyggende indlæggelser falder faktisk

Selvom antallet af forebyggende indlæggelser er steget, er andelen af ældre, som indlægges forebyggende faldet.
30. MAR 2015 13.10

En stor stigning i antallet af ældre er med til at trække antallet af forebyggelse indlæggelser op. Men faktisk falder andelen, der indlægges unødvendigt, lyder det fra KL, efter en artikel i Berlingske har beskrevet, hvordan antallet af såkaldt forebyggelige sygehusindlæggelser fortsætter med at stige, hvilket møder kritik fra patient-og ældreorganisationer.

- Det er rigtigt, at antallet af forebyggelige indlæggelser blandt +65-årige er steget med 12 pct. fra 2007 til 2013, men i samme periode er antallet af ældre steget med endnu mere - nemlig 20 pct. Så andelen af forebyggelige indlæggelser blandt ældre er altså faldet.

Sådan lyder kommentaren fra Thomas Adelskov (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg samt borgmester i Odsherred, til historien fra Berlingske.

- Jeg synes, at man må anerkende, at kommunerne har rykket meget på sundhedsområdet i de seneste år og arbejdet med mange forskellige indsatser bl.a. i samarbejde med almen praksis. Desværre har det ikke være en nem opgave at få lægerne uden for hospitalets og klinikkernes mure, siger Thomas Adelskov.

Han har har store forventninger til de fem nye sundhedsaftaler mellem kommuner og regioner, som alle har fokus på at nedbringe antallet af forebyggelse genindlæggelser/indlæggelser og har sat mål herfor.

Kommunal oprustning
Kommunerne arbejder ifølge Thomas Adelskov målrettet på at sikre bedre samarbejde med lægerne. Desuden har udmøntningen af regeringens sundhedspakke 'Jo før, jo bedre' bl.a. et fokus på fasttilknyttede læger på plejehjem.

Derudover skal der etableres sundhedshuse, hvor kommunale sundhedsmedarbejdere og de praktiserende læger skal samarbejde tættere. KL afventer nu, hvordan regeringen har tænkt at sig at udmønte disse initiativer, der kan bidrage positivt til at mindske antallet af unødvendige indlæggelser.

- Altafgørende for udviklingen bliver de nye praksisplaner, og at vi får nogle gode aftaler med almen praksis om bl.a. akutpladser og sygebesøg. Her mangler vi fortsat at se nogle resultater, siger Thomas Adelskov.

Han mener, at kommunerne bl.a. har oprustet massivt ift. sygeplejefaglige kompetencer, akutteams og akutpladser, og han fremhæver, at 91 pct. af kommunerne har iværksat særlige indsatser for sårpleje, 85 pct. har særlige indsatser for medicinhåndtering, 79 pct. har indsatser for tidlig opsporing af sygdomme og 73 pct. har indsatser for at forebygge fald.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, hvis der er ældre, som indlægges med problemer, som kunne have været håndteret af de praktiserende læger i samarbejde med kommunen. Men vi skal spise brød til - fx viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Region Hovedstaden, at kommunerne kun i 16 pct. af tilfældene, hvor en ældre medicinsk patient er blevet indlagt kortvarigt, havde en reel mulighed for at forebygge den.

rp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kl-andelen-af-forebyggende-indlaeggelser-falder-faktisk

GDPR