dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
KL frygter flere regler med ny ældrereform - stik mod hensigten
Når hensigten skal omsættes til praksis, er det svært at få lov at fjerne bureaukrati i ældreplejen, mener Martin Damm.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

KL frygter flere regler med ny ældrereform - stik mod hensigten

Forhandlinger trækker ud. Ældre Sagen og folketingspartier vil styre kommunerne stramt, men KL frygter mere bureaukrati.
18. MAR 2024 13.46

Regeringens stort anlagte ældrereform skal luge ud i regler og bureaukrati, hvilket skal ende med en aftale i form af et "paradigmeskift" i løbet af foråret.

Men KL frygter, at der stik mod hensigten bliver indført flere regler, fordi der ikke er tillid til kommunerne.

- Når de sidder i forhandlingsforløb, er tilliden til at fjerne bureaukratiet ikke særlig stor. Faktisk sidder man og efterspørger en masse bindinger og kontrol i ny lovgivning, siger Martin Damm (V), der er formand for KL.

Det trækker ud

Regeringen lancerede sit udspil til en reform og indbød mere end 2.000 mennesker til en diskussion om den i slutningen af januar.

Regeringen havde håbet på afsluttende forhandlinger mandag, men det trækker ud, og mødet er aflyst ifølge Ritzaus oplysninger.

Flere forhandlere og Ældre Sagen mener, at kommunerne står bag reglerne, og at der er grund til at stille skrappere krav til kommunerne, når der bare er blevet indført flere og flere regler over årene.

Men KL frygter, at kravene vil føre til flere regler og bindinger, fordi politikerne i Folketinget ikke har tillid til kommunerne.

- Det er et paradoks, at alle siger, at velfærden skal prioriteres, og vi skal ikke have bureaukrati. Men når man så sidder og forhandler, så kræver man en hel masse bureaukratiske tiltag, der vil gøre det svært ude i den virkelige verden med garantier, tilsyn og dit og dat. Der er det, man siger ved højtidelige lejligheder, og så er der det, man praktiserer ud i lovgivning, og det er lidt skørt, siger Martin Damm.

Krav fra flere partier

Oppositionspartierne ved bordet har bedt regeringen om at komme med indrømmelser og vil forhandle samlet. Møder fredag og mandag blev aflyst.

Både Ældre Sagen og Danske Seniorer er bekymrede for, at det ender "i stor ståhej for ingenting".

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er undervejs blevet smidt på porten, hvilket har undret begge partier.

SF og Danmarksdemokraterne har et krav om en milliard kroner ekstra og et lovkrav om faste teams. Det er den slags, kommunerne frygter.

SF fremhæver, at forhandlerne har et fælles mål om, at ældre skal have let og lige adgang til hjælp uden bureaukratiske snubletråde. Derfor vil ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF) gerne berolige skeptikerne.

- Når det så er sagt, så er det rigtigt, at vi i forhandlingerne gerne så større ambitioner - blandt andet i forhold til sundhed, borgere med demens, socialt udsatte borgere, skriver hun i en kommentar.

/ritzau/ak

Kl. 16.10 tilføjet kommentar fra SF.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.