Når et barn med autisme, ADHD eller en tredje diagnose bliver flyttet fra et specialtilbud til en almindelig folkeskoleklasse, følger der en pose penge med. De penge skal bruges til at sikre en god inklusion af barnet. Men i knap hver fjerde kommune er pengene brugt på noget helt andet, fremgår det ifølge Avisen.dk af en undersøgelse, som KL har lavet.
Undersøgelsen har ikke tidligere været offentliggjort. Den blev foretaget sidste efterår og viser, at 22 kommuner kun delvist eller slet ikke brugte de øremærkede penge på inklusion.
I undersøgelsen spurgte KL alle landets kommuner, om inklusionspengene bliver på skoleområdet. Det svarer 74 af landets 98 kommuner ja til. Fire kommuner bruger alle de ekstra penge på helt andre områder, mens 18 kommuner kun beholder nogle af pengene på skoleområdet. To kommuner har ikke svaret.
I KL ser man tallene som et udtryk for, at der ikke generelt er en spareøvelse i gang ude i kommunerne på inklusionsområdet.
- Det betrygger mig i, at kommunerne arbejder seriøst for at styrke de almene børnefællesskaber og jo netop sørger for, at de midler, der er frigivet ved at arbejde med inklusion, bliver på området, skriver kontorchef Peter Pannula Toft fra KL's kontor for Børn og Folkeskole i en mail til Avisen.dk.
'Vildt forkasteligt'
Danmarks Lærerforening ser anderledes på tallene.
- Det er jo vildt forkasteligt, at 22 kommuner bruger pengene forkert. Og selv i de 74 kommuner, der svarer, at de bruger inklusionspengene på skoleområdet, tvivler jeg på, at pengene er kommet eleverne med særlige behov til gavn, siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening, til Avisen.dk.
At 22 kommuner har brugt de øremærkede penge helt eller delvist på andet end inklusion, kommer ikke bag på Heidi Thamestrup, der er landsformand i Autismeforeningen.
- Det overrasker mig ikke, men jeg synes, det er forskæmmende. Kommunerne forstår ikke, hvor meget det her kommer til at skade børnene på lang sigt, siger hun til Avisen.dk.
Avisen.dk har spurgt Peter Pannula Toft, hvad KL kan og vil gøre ved, at ikke alle kommuner bruger inklusions-pengene på skoleområdet. Det har han ikke svaret på. I stedet skriver han:
- En god inklusionsindsats handler ikke kun om penge, men også om den rigtige strategi, kompetent ledelse, kompetenceudvikling og et godt samarbejde lokalt mellem de relevante aktører. KL har netop overtaget formandskabet for det arbejde, der skal følge op på anbefalingerne fra regeringens inklusionseftersyn, og i den sammenhæng vil vi være i dialog med kommunerne om status og behovet for yderligere indsatser.
KL kan ikke oplyse, hvilke kommuner der har svaret, at de ikke bruger inklusionspengene på skoleområdet.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.