dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Kommuner bør være mere konkret i deres målsætning for udviklingen af socialt udsatte by- og boligområder, lyder anbefalingen i en ny KL-rapport (foto: Polfoto).

KL: Tag større ansvar for udsatte boligområder

Ny rapport anbefaler kommunerne at styrke lederskabet og ansvaret for udsatte boligområder
4. MAR 2014 11.12

Tag politisk ejerskab over udsatte by- og boligområder, og giv beboerne ordentlig adgang til en vifte af tilbud.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne i en ny rapport fra KL, der belyser, hvordan udviklingen i landets udsatte by- og boligområder kan blive vendt til det bedre. I mange kommuner er flere boligkvarterer præget af en beboerskare uden job, lavt uddannelsesniveau og ringe økonomi, hvor raten af sundhedsmæssige problemer også er højere end gennemsnittet hos resten af befolkningen. Hertil kommer, at nogle områder også er plaget af kriminalitet og utryghed.

Udvis ansvar og læg en plan
Ifølge rapporten er det først og fremmest vigtigt, at kommunerne aktivt udviser et ansvar og lægger en strategi for udviklingen i områderne. Hvordan skal de aktuelle udfordringer i området håndteres? Hvad er målet for udviklingen i området de kommende år, og hvem skal være med til at skabe udviklingen? De bedste resultater bliver nået, når kommunalbestyrelsen fremlægger en klar strategi, som åbent og tydeligt viser omverden, hvad der skal ske i det konkrete område, understreger rapporten.

Hvad skal vi lave? Spørgsmålet skal gerne kunne besvares med en række svar, der indeholder tilbud i eller nær boligområdet.

En stor årsag til utryghed i et område skyldes ofte, at der mangler reelle aktivitetsmuligheder i alt fra idrætstilbud til ungdoms- og beboerklubber, og aktiviteter derfor bliver på gadeplan og måske på kant med loven.

Mange steder er der ifølge rapporten stærke ressourcer i de udsatte by- og boligområder, men som ikke er koordineret og fokuseret. Derfor har kommunerne et ansvar for at tilbyde bl.a. attraktive skoler, dagtilbud, gode kultur- og idrætsfaciliteter, der samler beboerne omkring aktiviteter og på den måde styrker det gode sammenhold i områderne. Derudover bør kommunerne også sætte ind med stærke sociale og sundhedsmæssige tilbud som bl.a. SSP-ordninger.

Styrk samarbejdet mellem kommuner og boligorganisationer
Rapporten pointerer, at kommunerne dog står ikke står alene med opgaven. Landets cirka 750 almene boligorganisationer har et stort medansvar for at skabe en positiv udvikling i områderne, og parterne bør med kommunernes helhedsplaner og strategier for de enkelte boligområder sammen sørge for, at beboerne føler sig trygge i sit kvarter.

Her er 'Boligsocialnet' - et samarbejde mellem KL og BL (Danmarks Almene Boliger) - et vigtigt forum, der i højere grad end i dag bør bruges af de ansatte i boligorganisationer og kommuner til at forbedre kvaliteten i arbejdet i udsatte boligområder.

En fjerde og konkret anbefaling går på, at medarbejdere på tværs af kommunale og offentlige arbejdspladser foruden ledelseslag sammen arbejder på at udvikle boligområderne. Rapporten fastslår, at det er vigtigt at dele viden - fra fx en skole i et socialt udsat boligområde med politiets arbejde i lokalområdet - så alle er bekendt med udfordringerne og mål i området.

Dokumentér udviklingen
Femte og sidste anbefaling i KL's rapport går på at få dokumenteret udviklingen i de enkelte områder. Ifølge rapporten er nøgletal for socialt udsatte by- og boligområder ofte uopdaterede eller målt over et for stort område, der resulterer i, at indsatsen i omr¨ådet bliver for generel og uden større virkning.

I stedet peger rapporten på, at kommunerne selv opretter egne monitoreringssystemer, der helt konkret måler på beboersammensætning, indkomst, uddannelsesniveau mm. i de enkelte områder.

hns

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kl-tag-stoerre-ansvar-for-udsatte-boligomraader

GDPR