
- Vi er fuldstændig enige i det princip, som statsministeren nævner i sin nytårstale, siger formand fra KL's arbejdsmarkedsudvalg, borgmesterJacob Bundsgaard (S), Aarhus, om partifællen Helle Thorning-Schmidts melding om, at nye flygtninge skal arbejde, uanset hvor lang tid de skal være i Danmark.
Statsministeren lagde i nytårstalen blandt andet op til, at flygtningene kunne arbejde som strandrensere og sandkasse-reparatører i en form for nyttejob, som kommunerne allerede har erfaring med at sende folk ud i.
Men arbejdet med at skaffe flere nyttejobs vil være 'en betragtelig opgave', der kræver penge at løse, understreger landets kommuner. Det kræver nogle ressourcer, både til administration og til træning af de mennesker, der skal sættes i gang, siger Jacob Bundsgaard.
Hvor mange ekstra ressourcer?
- Jeg kan ikke sætte kroner og øre på det, men hvis der ikke følger midler med, vil det i givet fald betyde, at der er andre opgaver, vi ikke skal løse, for det vil være en betragtelig opgave, siger Jacob Bundsgaard.
Antal nyttejobs er 'ikke overvældende stort'
Ifølge en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet tilbage fra september har kommunerne - efter en langsom start - sendt over 3000 ledige i nytteindsats i både maj, juni og juli.
Antallet af asylansøgere nærmer sig til sammenligning 15.000 i år, mens man næste år forventer op mod 20.000. Og selv om det langt fra vil være alle asylansøgere, der opnår flygtningestatus, så kræver det en stor indsats at få folk i job, siger Jacob Bundsgaard.
- Erfaringerne med nyttejob viser jo, at det kan være ganske vanskeligt at løse, hvis der ikke er midler med. Det kræver, at de faglige organisationer og de private virksomheder spiller med, og det er ikke et overvældende stort tal, der er fundet rundt omkring indtil videre.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.