
Der bliver akut mangel på boliger til flygtninge, når de mange tusinde asylansøgere, der i øjeblikket kommer til Danmark, skal fra asylcentrene og ud på boligmarkedet. KL vil derfor have slækket reglerne for, hvor man kan anvise bolig, og KL opfordrer samtidig private til at byde ind med udlejning af sommerhuse og værelser på midlertidig basis.
- Det nuværende system kan ikke håndtere antallet, der kommer til landet. Det er simpelthen ikke dimensioneret til det, siger KL's formand Martin Damm (V) til Ritzau.
I øjeblikket regner regeringen med, at der kommer cirka 20.000 asylansøgere til landet. Typisk når lidt over halvdelen videre i systemet. Ifølge Martin Damm betyder det, at kommunerne skal finde bolig til mellem tre og fire gange så mange som i tidligere år.
Og det er altså både i år og næste år.
KL foreslår en boligportal, hvor private kan leje ud til flygtninge - både værelser og sommerhuse. Det vil hive boliger ind på markedet, som ellers ikke ville blive lejet ud, lyder analysen.
Flere flygtninge i samme bolig
Derudover mener KL, at det i modsætning til nu skal være muligt at anvise boliger i udsatte boligområder, at man kan lave flygtningelandsbyer, samt at man kan gøre brug af tomme ældreboliger.
Der skal samtidig åbnes op for, at flere enlige flygtninge kan komme til at bo sammen i en lejlighed i modsætning til nu, hvor de skal have en bolig hver. Og som i mange tilfælde også er svær at betale for flygtningene.
- Hvis danske studerende kan bo flere sammen, kan flygtningene det også. Det kan også blive en fordel for dem at deles om tingene og have et netværk, siger Martin Damm.
Ud over ændrede boligregler foreslår KL, at der skal ændres i undervisningen af de personer fra Syrien, der kun får midlertidig opholdstilladelser på et år.
Flygtninge kan undervise deres egne børn, nøjes med færre dansktimer og bør kunne bosættes i ghettoområder, hvor der i dag er flygtningeforbud.
- Vi står i en særlig situation og er optagede af at løse opgaven. Men den har et omfang, som gør, at der skal noget helt specielt til, siger Martin Damm, som på tirsdag skal mødes med regeringen og drøfte udfordringerne.
Sareen skeptisk
Samtidig stiller kommunerne et principielt spørgsmål: Skal vi overhovedet integrere flygtninge, hvis deres asyl er midlertidig? Kommunerne beder også danskere tage del i opgaven ved at arbejde frivilligt eller leje værelser ud til flygtninge.
Integrationsminister Manu Sareen (R) vender sig mod at lade flygtningene bo i ghettoerne:
- Vi har kæmpet i mange år for at vende udviklingen i de områder, og det er centralt, at vi arbejder for en bedre beboersammensætning. Det foreslag trækker helt klart i den forkerte retning, siger han til Jyllands-Posten.
Dansk Flygtningehjælp er positive overfor tanken om at lade flygtninge selv stå for undervisning, men vender sig mod, at der sættes spørgsmål ved, om de syriske flygtninge skal integreres.
Her er hovedpunkterne i asylforslaget fra KL
Kommunerne vil ændre i forholdene for flygtninge, for at kunne klare tilstrømningen af asylansøgere.
På grund af den øgede tilstrømning af flygtninge fra især Syrien skal der findes plads til tre til fire gange så mange flygtninge, som der egentlig er plads til. Det betyder, at KL blandt andet vil ændre de nuværende regler for bolig, lægehjælp og undervisning.
Bolig:
* Kommunerne vil skabe en 'boligbørs', så private kan udleje værelser og sommerhuse.
* I modsætning til nu skal det være muligt at placere flygtninge i tomme ældreboliger samt anvise boliger i udsatte boligområder.
* Enlige flygtninge skal kunne bo flere sammen i en større lejlighed i stedet for, at de alle skal have egen bolig.
* Familier med eksempelvis børn skal placeres i samme område, så tilbuddene til familierne kan samles.
Lægehjælp:
* Der er ikke nok praktiserende læger til at lave helbredsvurderinger ude i kommunerne. Men det kan ordnes allerede på asylcentrene i forbindelse med det obligatoriske helbredstjek.
Undervisning:
* Alle flygtninge bliver tilbudt et treårigt undervisningsprogram, men kommunerne sætter spørgsmålstegn ved, om det også skal gælde dem, der kun får etårig midlertidig asyl.
* Skal alle flygtninge modtage integrationsundervisning, eller er det mere hensigtsmæssigt, at nogle modtager undervisning, der ruster dem til at vende hjem, spørger KL.
* Der skal fokuseres på at integrere de ressourcestærke flygtninge i modersmålsundervisningen. I det hele taget skal frivillige inddrages langt mere omkring flygtningene.
Kilde: KL
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.