
Børn på tre år skal have testet deres sprog for at rette op på den sociale ulighed. Det mener KL, der i et nyt udspil tirsdag foreslår at indføre en obligatorisk sprogtest i børnehaven. Det skriver Politiken.
Formålet er at mindske den sociale ulighed blandt børn.
I dag er det kun de børn, som pædagogerne vurderer har sprogproblemer, der testes. Men danske forskere dokumenterede sidste år, at der er op til to års forskel på børns sproglige og sociale kompetencer, når de begynder i skole.
- Som det er i dag, taber vi alt for mange. Det er et kæmpestort problem. Vi skal investere tidligt, så vi kan redde de børn, siger formand for KL's børne- og kulturudvalg, Anna Mee Allerslev (R).
'Bureaukrati' og 'mistillid'
Forslaget skal være med til at rette op på, at der er kommuner, hvor hver fjerde unge mand eller kvinde ikke får en ungdomsuddannelse. Men obligatoriske sprogtest er 'ikke den rigtige vej at gå', mener pædagogernes fagforening, Bupl.
- Det skaber bureaukrati og tager tid fra børnegruppen i det hele taget, siger formand Elisa Bergmann.
Heller ikke SF's børneordfører, Jacob Mark, mener, at obligatoriske sprogtest for alle børn er en god idé.
- Jeg ser det som et udtryk for mistillid til de pædagoger, der er rundt omkring i vuggestuerne og børnehaverne. Jeg er overbevist om, at de godt kan se, hvilke børn der har brug for at blive sprogtestet, siger han.
Foreslår i stedet særlige dagtilbud
Jacob Mark ønsker i stedet at udligne de sproglige forskelle ved at sende børn, der viser sig at have brug for en ekstra indsats, i særlige dagtilbud.
- Når de kommer der, så viser det sig ofte, at de får et bedre sprog, og så kan de også følge med, når de senere starter i skole, siger han.
En sprogvurdering varer mellem ti og 30 minutter og bliver udført af barnets daglige pædagog og tager typisk afsæt i, at barnet kigger på billeder og fortæller om, hvad det ser. Ifølge KL's beregninger vil det koste ca. 11 mio. kr. om året. at indføre obligatoriske sprogtests.
Forslaget om obligatoriske sprogtests er en del af KL's udspil til dagtilbudsområdet 'Godt på vej – Dagtilbuddets betydning'.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.