
KØGE: 'En vigtig og principiel afgørelse for alle landets kommuner', understreger KL i sin pressemeddelelse ovenpå Højesterets afsagte dom i dag.
- Dommen er principiel og har stor betydning for alle kommuner, ikke mindst i en tid med stram økonomi, hvor der er behov for at kunne styre de kommunale udgifter. Det er også vigtigt, at dommen fastslår, at borgere med det samme behov kan og skal behandles ens, uanset på hvilket tidspunkt de har fået tildelt deres hjælp. Det er et meget vigtigt ligebehandlingsprincip, siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg og borgmester i Rebild.
Højesteret har nu sat en tyk streg under, at Køge Kommunes ændringer i hjemmehjælpen til ældre tilbage i 2010 var fuldt lovlige. Og dermed står det klart, at kommuner gerne må reducere hjælpen til fx støvsugning og gulvvask hos borgere, når kommunekassen er trængt – så længe det blot sker ud fra en helt konkret vurdering af den enkelte borgers behov og situation.
Fra Køges borgmester Marie Stærke (S) lyder det:
- Det er klart, at vi allerhelst havde været besparelserne på hjemmehjælpen foruden – og jeg forstår fuldt ud, at det som borger kan opleves hårdt at få nedsat den hjælp, man er blevet vant til. Men det var nødvendigt at ændre serviceniveauet blandt andet på ældreområdet for at få vores økonomi til at hænge sammen. Højesteret har nu slået fast, at al lovgivning er overholdt, hvilket selvfølgelig er vigtigt for os.
DF kalder minister i samråd
Men på Christiansborg har afgørelsen fået Dansk Folkeparti, der i alle politiske tvister har de ældre borgere under vingen, til at reagere prompte. Socialordfører Karin Nødgaard indkalder nu socialminister Karen Hækkerup (S) i samråd, hvilket dermed bliver ministerens andet samråd i sagen.
- Jeg finder dommen stærkt bekymrende, for det kan betyde, at vi kommer til at se en lavine af tilsvarende sager, hvor kommuner over en bred kam skærer i nødvendig hjemmehjælp med den begrundelse, at der ikke er råd. Det skal være behovet for hjælp og ikke økonomiske hensyn, der skal afgøre, om en borger skal have hjælp eller ej, siger Karin Nødgaard.
Hun vil nu have belyst, hvad regeringen vil gøre for at undgå, at borgere med behov for hjælp i en nær fremtid vil blive udsat for kommunale besparelser.
En sorgens dag
Hos Ældre Sagen betegnes dagen som en sorgens dag.
- Der er nu åbnet op for, at kommunerne kan reducere i hjælpen til næsten ingenting, uden at der er nogen, der kan gribe ind, siger administrerende direktør Bjarne Hastrup, der dog hæfter sig ved ét positivt element ovenpå retssagen:
- Vi er glade for, at to af Højesterets fem dommere ikke er enig i, at man kan fjerne hjemmehjælpen helt. Det opmuntrer os i den videre kamp for en anstændig hjemmehjælp, siger han.
Ældre Sagen vil fremadrettet holde øje med, at niveauet for hjemmehjælpen ikke falder til under anstændighedsgrænsen i kommunerne, skriver organisationen i pressemeddelelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.