En 'køkkendame' er ligesom en 'brandmand' eller en 'formand' bare en almen stillings- eller funktionsbetegnelse, og hvis ikke der er andet i en ansættelse der tyder på forskelsbehandling, er anvendelsen af ordet ikke nok til en ligebehandlingssag blot fordi jobbet gik til en kvinde. Det fremgår af en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet i en sag, hvor en mand mente at han var blevet frasorteret alene på grund af sit køn.
Det var en daginstitution der i et stillingsopslag havde benyttet ordvalget, men med tilføjelsen, at den pågældende kommune 'ønsker at afspejle samfundet. Derfor opfordres kvinder og mænd uanset alder, religion, handicap og etnisk baggrund til at søge.'
Klageren søgte med baggrund i erfaring fra pizza- og restaurationsbranchen, men institutionen indkaldte fire kvindelig ansøgere der alle havde erfaring fra daginstitution og/eller institutionskøkken. Stillingen gik til en ansøger med begge dele, men ved en fejl fik klageren først et afslag, da han selv rykkede for en reaktion.
Via en mailudveksling hen over et par uger fiskede han efter om det var fordi han er mand, at han ikke havde fået stillingen, men det afsluttende svar fra daginstitutionen lød umisforståeligt, at 'Vi har ikke valgt ud fra køn, men ud fra kvalifikationer'. Dette svar medsendte han imidlertid ikke sammen med de øvrige bilag til sin klage, noterer Ligebehandlingsnævnet.
Af sagsfremstillingen fremgår tillige, at institutionens leder på grund af klagerens 'udenlandsk klingende navn' slet ikke var opmærksom på at ansøgeren var en mand og ikke en kvinde, og at der i øvrigt i flere omgang har været mandlige medarbejdere i køkkenet'. Ligebehandlingsnævnet konkluderer at ordet 'køkkendame' ikke rummer 'en tilkendegivelse af, at der foretrækkes kvindelige ansøgere', og at ansættelsesprocessens forløb heller ikke tyder på nogen forskelsbehandling.
Se afgørelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.