dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Kolding forebygger indlæggelser målrettet

Med nyt værktøj opsporer hjemmeplejen og sygeplejen sygdomstegn tidligt. Det forøger livskvaliteten for de ældre og forebygger indlæggelser
14. JUL 2015 11.43

KOLDING:  Øget fokus blandt medarbejderne på at spore sygdomme under opsejling medvirker til, at hjælpen til ældre bliver endnu bedre. Det viser de første erfaringer fra Kolding, hvor tre skemaer til tidlig opsporing af begyndende sygdom bliver anvendt af sosuhjælpere, assistenter og sygeplejersker i fire områder i kommunen, lyder det fra kommunen.

Anvendelsen af særlige ændringsskemaer i hjemmeplejen, gør at små forandringer hos borgeren opdages tidligt. Assistenten eller sygeplejersken følger op med målinger af f.eks. blodtryk, puls, temperatur, vejrtrækning og bevidsthedsniveau og opnår hurtigt klarhed over baggrunden for forandringerne hos borgeren. Derved bliver de efterfølgende handlinger, der sættes i værk meget mere målrettede og effektive.

Sygeplejerske Lea Sibuhr Honoré er ikke i tvivl:
- Det, at vi supplerer vores faglige blik med objektive målinger, gør, at vi bliver meget mere skarpe i vores kommunikation med vores samarbejdsparter, f.eks. praktiserende læger, og bliver knivskarpe på, hvilke handlinger, der er behov for at blive sat i værk hos den enkelte borger.


I rapporten 'Effektiv kommunal forebyggelse' udgivet af KL, Danske Regioner, Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i 2013, fremgår det, at der på landsplan årligt forekommer omkring 128.000 forebyggelige indlæggelser, svarende til 16 pct. af det samlede antal akutte indlæggelser.

Godt halvdelen heraf forekommer blandt ældre over 65 år. Særligt knoglebrud, lungebetændelse og KOL udgør en væsentlig del af disse diagnoser, og for den ældre del af befolkningen kan hertil tilføjes væskemangel. I rapporten vurderes det endvidere, at mere end 60.000 akutte indlæggelser af ældre borgere årligt vil kunne undgås ved tidlig opsporing.

I løbet af 2015 og starten af 2016 vil værktøjerne blive introduceret til de resterende områder i Kolding Kommune.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kolding-forebygger-indlaeggelser-maalrettet

GDPR