
Kommunerne kan få en rolle som stopklods for ellers tildelte statsborgerskaber, hvis meldinger fra foreløbig Dansk Folkeparti. De Konservative og til en vis grad Socialdemokratiet bliver til en egentlig betingelse ved de ceremonier, der fremover skal holdes i bopælskommunen, når der tildeles statsborgerskaber. Her skal det ifølge mindst to af de tre partier være et krav, at den nye statsborger giver hånd til borgmesteren.
Spørgsmålet om håndtryk ser de tre partier som en naturlig forlængelse af et obligatorisk løfte om at ville respektere 'grundlæggende danske værdier'. Et krav der er indeholdt i indfødsretsaftalen fra juni, og som nye statsborgere skal skrive under på ved ceremonien.
- Vi prøvede at få skrevet håndtrykket ind i aftaleteksten. Det blev så til et kompromis om, at man skal optræde respektfuldt. Det betyder efter vores opfattelse, at man skal give hånd til fx den borgmester, som forestår ceremonien, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen til Ritzau.
Af de øvrige partier bag indfødsretsaftalen er De Konservative med på kravet, siger partiets udlændinge- og indfødsretsordfører Naser Khader, som dog ikke forventer at det vil blive et problem, fordi 'mange vil give deres højre arm' for et dansk statsborgerskab og derfor nok også en hånd. Socialdemokratiets indfødsretsordfører Astrid Krag finder det også 'helt naturligt, at den nye statsborger giver hånden retur', når fx 'en kvindelig borgmester stikker hånden frem til ceremonien og ønsker tillykke med statsborgerskabet', siger hun til Ritzau, men er overfor Ekstra Bladet ulden i sit svar på spørgsmålet om det skal være et krav.
Også statsministerpartiet Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, mener at ansøgeren bør give hånd, men hverken han eller det tredje regeringsparti Liberal Alliance har endnu taget stilling til spørgsmålet om krav eller ej.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.