Kommunale akuttilbud kan være alternativ til en sygehusindlæggelse, og kvaliteten er lige så god.
Det er den overordnede konklusion i et sønderjysk forskningsprojekt, Access, som Haderslev, Aabenraa, Tønder og Sønderborg kommuner står bag sammen med Sygehus Sønderjylland og praktiserende læger i området.
- Kommunale akuttilbud kan i nogle tilfælde spare ældre for akutte indlæggelser på et sygehus.
- Ældre, akutte medicinske patienter tages bedst hånd om af deres egne, praktiserende læger.
- Der ses ingen forskel i dødelighed, uanset om det er sygehuset eller almen praksis, som håndterer patienten, og der er ingen forskel i borgernes og de pårørendes tilfredshed.
Projektet har haft fokus på at styrke det tværsektorielle samarbejde og optimere behandlingsforløb for den akutte, medicinske seniorpatient.
Projektet konkluderer desuden:
- Om akuttilbuddet er i form af akutteam i patientens eget hjem eller akutpladser i tilknytning til kommunale centre, er ikke afgørende i forhold til helbred og senere indlæggelse.
- De kommunale akuttilbud bliver mest brugt af ressourcesvage ældre, der i forvejen jævnligt får besøg af hjemmesygeplejen. De mere ressourcestærke ældre går til læge og indlægges akut på sygehuset.
Undersøgelsen viste desuden, at hvor sygehuslægerne indlagde 50 pct. af patienterne efter undersøgelse i akutambulatoriet, så indlagde de praktiserende læger kun 25 pct. af præcis samme patienttype. Forklaringerne herpå er blandt andet, at sygehuslægerne ikke kender til de kommunale akuttilbud og de kommunale akutsygeplejersker kompetencer i samme grad som borgerens egen læge, samt at den praktiserende læge har et bredere helhedssyn på patienten.
Gode sammenhængende forløb
Resultaterne kan bruges i det videre arbejde med kommunernes fremtidige akuttilbud og organiseringen af sundhedstilbud i regionerne.
- Access-projektet har medvirket til at løfte de sundhedsfaglige kompetencer i kommunerne og har understreget vigtigheden af et tæt samarbejde mellem det kommunale akuttilbud, borgerens egen læge og sygehuset, siger Jakob Kyndal, medformand for Access-styregruppen og direktør i Aabenraa Kommune.
Også KL's næstformand, Rødovre-borgmester Erik Nielsen (S), roser Access-projektet og håber, at det kan inspirere flere kommuner og regeringen til at sætte fokus på at skabe nogle robuste, nære tilbud.
Brug for en national plan for det nære
- Access viser med al tydelighed, at vi kan levere en god indsats i det nære uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det understøtter behovet for at have fokus på, hvordan vi kan hjælpe borgeren i eget hjem eller i nærområdet, siger Erik Nielsen.
Han kalder forskningsprojektet et mønstereksempel på vigtigheden af, at de centrale sundhedsmyndigheder hurtigst muligt tager ansvar for at få lavet en sammenhængende plan for indholdet i det nære sundhedsvæsen.
- Hvis vi skal udnytte potentialerne i kommunale akuttilbud, har vi brug for en sammenhængende plan for indholdet i det nære sundhedsvæsen. En sådan plan skal have fokus på opgavefordelingen og bl.a. omfatte akuttilbud og effektive og kompetente sundhedshuse, hvor praktiserende læger, regioner og kommuner i samarbejde kan løfte en stor del af den opgave, som ikke kræver, at man møder op på et sygehus, siger Erik Nielsen.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.