Alle kommuner skal have pligt til at tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle enligt boende ældre i løbet af året efter de er fyldt 70 år. Det fremgår at et lovforslag fra ældreminister Thyra Frank (LA), der varsles i regeringens lovkatalog.
Hensigten med den nye forpligtelse er at styrke kommunernes forebyggende indsats ved at nå ældre, der er i risiko for isolation og ensomhed. Tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg skal bruges til at identificere eventuelle problemer og anvise løsninger.
Foruden det nye tilbud om forebyggende hjemmebesøg skal kommunerne stadig give lignende tilbud også til ældre i de år de er fyldt 75 år og 80 år, samt årlige tilbud om til alle efter de er fyldt 82 år. De 81-årige skal kun have tilbuddet, hvis de er i særlig risiko for nedsat funktionsevne.
Lovforslaget ventes fremsat til januar næste år. Måneden efter følger et andet lovforslag, der lemper på kommunernes tilsynspolitikker, en direkte udløber af ældreministerens og KL’s arbejde om forenkling af regler og dokumentationskrav i ældreplejen.
Fra kommunal side blev der peget på, at kravet om tilsynspolitikkerne er et unødigt krav, som ikke har indholdsmæssig betydning for tilsynet. Selve forpligtelsen for kommunerne til at føre tilsyn ændres ikke af lovforslaget.
Artiklen er den femte i en mini-serie baseret på dknyts gennemgang af regeringens lovkatalog for 2018-2019 set med kommunale og regionale briller. Se også:
- Lovændring skal stoppe mulighed for at to partier hedder det samme
- Ændringer på vej i pengestrømme mellem stat og kommuner
- Kommunale ekspropriationer på vej til at blive strammet op
- Sygehuses ledelse får ansvar for lægefejl når vilkår er dårlige
Serien fortsætter med flere artikler de kommende dage.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.