dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Flygtninge Rødbyhavn. (Foto: Per Rasmussen, Polfoto)

Kommuner afhængige af borger-hjælp til flygtninge

Syv ud af ti kommuner inddrager frivillige, og næsten halvdelen af de kommuner skruer op for brug af frivillige i takt med, at antallet af flygtninge vokser
7. NOV 2014 5.28

Uden de frivillige gik det simpelthen ikke!

Sådan lyder det fra Assens, Viborg, Jammerbugt, Langeland og et hav af andre kommuner, der slet ikke kan klare integrationen af de mange nye flygtninge uden en kæmpe indsats fra frivillige borgere, skriver Ugebrevet A4.

Syv ud af ti kommuner inddrager frivillige borgere i modtagelsen af flygtningene, og næsten halvdelen af de kommuner skruer op for brug af frivillige i takt med, at antallet af flygtninge vokser.

Det viser en ny omfattende undersøgelse, som analysefirmaet LG Insight har gennemført for Ugebrevet A4. Integrationsansvarlige ledere og mellemledere i 79 kommuner har deltaget i undersøgelsen, der er foretaget i slutningen af oktober, hvor presset af asylansøgere for alvor har taget fart.

Fylder huller ud
I de første ni måneder af 2014 har Danmark modtaget 10.883 asylansøgere. Det er 44 pct. mere end i hele 2013. Især borgerkrigen i Syrien og politiske forfølgelser i Eritrea får antallet af flygtninge til at stige, og forventningen er, at der også i de næste mange måneder vil være et pres på Danmarks grænser fra folk på flugt fra Islamisk stat eller Eritreas diktator.

Presset medfører, at kommunerne har så travlt med at leve op til lovens krav, at de blødere opgaver glider i baggrunden. Og det er her, de frivillige kommer ind.

For mens de kommunale integrationsmedarbejdere har travlt med at finde boliger, tilbyde danskkurser, helbredstjek og andre lovpligtige opgaver, fylder de frivillige en masse huller ud i integrationsarbejdet. Det fastslår direktør Lars Larsen fra Analysefirmaet LG Insight, der har et indgående kendskab til integration af flygtninge i kommunerne.

- I flertallet af kommunerne er de frivillige helt uundværlige, siger Lars Larsen til Ugebrevet A4.
Dansk Røde Kors arbejder med integration af flygtninge i 59 kommuner. Og afdelingschef for national support Janne Gry bekræfter, at de frivillige står i kø for at hjælpe både lokalt og på asylcentrene.
- Vi har overhovedet ingen problemer med at rekruttere frivillige. Vores asylcentre melder helt klart, at folk henvender sig og spørger, hvad de kan hjælpe med. De kommer med legetøj og tøj og tilbyder at lave alt muligt med familierne, siger hun til Ugebrevet A4.

Alvorlig indsats i Assens
I Assens vil integrationskonsulent Jacob Lundgaard for alt i verden ikke undvære de cirka 170 frivillige borgere, der bruger kræfter på at hjælpe med integrationen, blandt andet via den lokale afdeling af Røde Kors.

I sidste uge ankom syv nye flygtninge, og i løbet af de næste måneder kommer der flere syriske familier til vestfyn, så antallet af flygtninge i Assens vokser til cirka 300 i 2015. For at klare det pres er kommunens integrationsteam gået i aktion for at skaffe ekstra frivillige.

- Og interessen for at blive frivillig er stor. Lige nu står 50 frivillige parat til at modtage nye flygtningefamilier. De skal være knyttet til familierne i de tre år, som integrationsfasen varer, og vi oplever, at de frivillige tager opgaven meget alvorligt og virkelig arbejder hårdt og med stort engagement for, at flygtningene skal lære dansk livsstil at kende, siger Jacob Lundgaard til Ugebrevet A4.

Udover at tage sig af de enkelte familier arbejder korpset af frivillige i Assens også i lektiecafeer, ligesom de tilrettelægger kulturcafe med forskellige tilbud til flygtningene et par gange om måneden. Om sommeren arrangerer de frivillige en feriekoloni for flygtningene.

A4-undersøgelsen viser, at det store flertal af kommunerne bruger de frivillige kræfter til præcis den samme indsats som i Assens.

• Tre ud af fire kommuner bruger de frivillige til at introducere flygtningene til det lokale fritids- og foreningsliv.

• Syv ud af ti kommuner bruger de frivillige til at rådgive og give praktisk støtte i forhold til at etablere et hverdagsliv i kommunen.

• Hver anden kommune bruger de frivillige til at håndtere praktiske opgaver i hjemmet.

• Derudover hjælper de frivillige med alt mellem himmel og jord. Fra gåture i byen, introduktion til det lokale bibliotek eller til hjælp med at lære dansk.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kommuner-afhaengige-af-borger-hjaelp-til-flygtninge

GDPR