dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Thomas Emil Sørensen, Polfoto.

Kommuner ansætter folk til at løse flygtninge-opgaver

På grund af mangler på integrationsområdet har kommunerne taget hånd om problemet, siger Jacob Bundsgaard

Når to ud af tre kontrakter mellem udlændinge og kommune ikke har mål for hverken uddannelse eller beskæftigelse, er det ikke godt nok set fra kommunernes side.

Det erkender Jacob Bundsgaard (S), formand for KL's Arbejdsmarkedsudvalg, i forlængelse af en undersøgelse, som Rigsrevisionen har lavet i forhold til integrationsindsatsen for nyankomne flygtninge og familiesammenførte.

- Der er i øjeblikket et rigtig stort tryk, og det har der været igennem en længere periode, da der kommer mange flygtninge til Danmark, siger formanden

Tilstrømning udfordrer dokumentationen
Ifølge Jacob Bundsgaard, der også er borgmester i Aarhus Kommune, gør den store tilstrømning af flygtninge det vanskeligt at imødegå de krav, der er til dokumentation af indsatsen på området.

- Men det kan ikke bortforklare, at kommunerne selvfølgelig skal leve op til de krav, der ligger. Derfor er der også taget fat på området, hvor kommunerne i øjeblikket ansætter flere medarbejdere til opgaven, siger Jacob Bundsgaard.

Samtidig er der indledt et arbejde sammen med regeringen, hvor der kigges på den bureaukratiske del integrationsområdet, forklarer han.

- Det er sådan, at der både skal laves integrationskontrakter og integrationsplaner. Det er kommunernes ønske, at der kun skal udarbejdes én plan, og at der med mindre papirarbejde fortsat skal være en integrerende indsats for de flygtninge, der kommer til landet, siger Jacob Bundsgaard.

Kommunerne er i fuld gang
På grund af Rigsrevisionens undersøgelse har Statsrevisorerne kritiseret kommuner og ministerier for henholdsvis ikke at følge integrationslovens bestemmelser og ikke at følge systematisk op.

Ifølge Aarhus-borgmesteren har kommunerne dog været i fuld gang med at rette op på problemet, før Statsrevisorerne rejste deres kritik.

- Blandt andet set i lyset af, at opgaven er blevet væsentlig større inden for det seneste års tid på grund af de mange flere flygtninge, siger Jacob Bundsgaard.

 

Statsrevisorerne har kritiseret både kommuner og ministerier for deres indsats på integrationsområdet.

Rigsrevisionen har på eget initiativ i februar 2014 foretaget en undersøgelse af statens og kommunernes indsats for at integrere nyankomne flygtninge og familiesammenførte.

På baggrund af undersøgelsen kritiserer Statsrevisorerne, at kommunerne ikke i alle tilfælde lever op til integrationslovens bestemmelser, og at ministerierne ikke mere systematisk følger op på, om integrationen af flygtninge og familiesammenførte sker i overensstemmelse med integrationsloven.

Statsrevisorerne kritiserer særligt:

  • At kommunerne ikke i alle tilfælde iværksætter de indsatser for flygtninge og familiesammenførte, der følger af integrationsloven.
  • En stikprøve fra Rigsrevisionen viste for eksempel, at 65 pct. af integrationskontrakterne mellem den enkelte kommune og den pågældende udlænding ikke levede op til loven, da der hverken var mål for beskæftigelse eller uddannelse.
  • At Socialministeriet og Beskæftigelsesministeriet ikke har sikret en systematisk opfølgning på kommunernes brug af integrationslovens redskaber, hvorfor det for eksempel ikke har været muligt at følge op på, om flygtninge og familiesammenførte bliver selvforsørgende.
  • At der fortsat er problemer med kommunernes tilsyn med kvaliteten af danskuddannelsen, skønt Undervisningsministeriet har vidst det siden 2007.
  • At Socialministeriet, siden integrationsloven blev indført i 1999, ikke har fulgt systematisk op på, om integrationslovens overordnede formål er blevet indfriet.

 

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kommuner-ansaetter-folk-til-at-loese-flygtninge-opgaver

GDPR