Ankestyrelsen har med to principafgørelser givet kommunernes mulighed for at fjerne asylsøgeres børn fra deres forældre af sociale årsager, skriver Jyllands-Posten. Før de to principafgørelser var kommunernes socialmyndigheder ikke bemyndiget til at gribe ind, hvis der var en åbenbar risiko for, at børnenes sundhed eller udvikling led alvorlig skade på grund af eksempelvis omsorgssvigt eller overgreb.
Indgriben fra de sociale myndigheder sker med lovhjemmel i serviceloven, der gælder for alle med lovligt ophold i Danmark. Tidligere vurderede Ankestyrelsen, at den derfor ikke gælder asylbørn, da deres forældre ikke har fået tildelt asyl og dermed lovligt ophold i Danmark.
Men de to nye principafgørelser siger modsætningsvis, at forældrene midlertidigt har lovligt ophold i Danmark, mens deres sag behandles. Dermed gælder serviceloven deres børn.
Dansk Socialrådgiverforening roser den nye retsstilling for asylsøgernes børn. Det samme gør psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen.
Han opridser et scenarium, hvor de nye afgørelser kommer til at gøre en positiv forskel for børnene:
- Man kunne forestille sig en sag, hvor en familie kommer til Danmark og søger asyl, men at forældrene er så belastede og traumatiserede af det, de kommer fra, at de er til skade for børnene. De kan være psykisk syge, men ikke have sygdomsindsigt, så de modsætter sig, når myndighederne siger, at børnene har brug for at komme væk fra dem. Her er der så mulighed for at sige, at forældrene er så meget til skade for børnenes udvikling, sundhed og trivsel, at vi bliver nødt til at adskille børn og forældre, siger Kuno Sørensen til Ritzau.
KL har på grund af ferie ikke kommenteret afgørelserne over for Jyllands-Posten. Udlændingestyrelsen oplyser til avisen, at det ikke er muligt at opgøre, hvor mange børn der er fjernet fra deres asylsøgende forældre i Danmark de seneste år.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.