
81 ud af landets 98 kommuner har skåret ned på udgifterne til de ældre siden sidst, der blev hængt valgplakater i lygtepælene. Det viser en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet over kommunernes udgifter til blandt andet hjemmehjælp, ældreboliger og genoptræning af ældre og handicappede.
- Kommunerne er generelt økonomisk pressede, ikke mindst på ældreområdet, hvor der kommer flere ældre, siger Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi på VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til Fagbladet FOA.
I 2016 brugte kommunerne i gennemsnit 2.955 kr. mindre pr. ældre over 65 år end i 2013 – det er et fald på syv pct., viser tal fra noegletal.dk.
11-12 mia. kr.
Ifølge Kurt Houlberg fra VIVE har kommunerne sparet 11-12 mia. kr. på serviceudgifterne siden 2011. Nedskæringerne skyldes blandt andet finanskrisen og det såkaldte udgiftsloft, hvor staten kan straffe kommuner økonomisk, der bruger flere penge, end de har budgetteret med.
- Der er sket store forandringer på ældreområdet. Det handler blandt andet om rehabiliterings-tankegangen, hvor ældreplejen er blevet omlagt fra ’hjælp til selvhjælp’, hvor tanken er, at man i højere grad skal kunne klare sig selv uden den kommunale hjemmepleje, siger Kurt Houlberg og tilføjer:
- Hvorvidt borgerne oplever det som en bedre eller dårligere kvalitet er en anden sag.
KL erkender, at udgifterne til ældre er under pres.
- Offentlige udgifter bliver holdt i en stram spændetrøje i disse år. Og når kommunerne samtidig oplever stigende udgiftspres på en række områder, så er det nødvendigt at foretage hårde prioriteringer og gennemføre effektiviseringer på alle områder, siger formand for KL Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg.
Se FOA's kort over alle kommunernes tal
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.