Der er to forskellige paragraffer i aktivloven, og det volder problemer for kommunerne at skelne mellem dem, når de skal vurdere, om der kan gives støtte til at flytte. Det viser en gennemgang af 40 sager, som Ankestyrelsen har gennemført.
- Vi ser en del sager, hvor borgeren får afslag på hjælp til flytning med den begrundelse, at 'du har tag over hovedet', skriver Ankestyrelsen i deres nyhedsbrev.
Men ifølge Ankestyrelsens praksis kan der godt være tilfælde, hvor en flytning kan anses for at være en boligmæssig forbedring, selv om ansøgeren allerede har tag over hovedet. I en af de gennemgåede sager var et par med barn, som boede i en lejlighed på 32 kvm. blevet nægtet støtte, da de allerede havde tag over hovedet, men den afgørelse var forkert, og Ankestyrelsen fandt, at de havde ret til økonomisk støtte i forbindelsen med flytningen til en lejlighed på 70 kvm.
Problemer med at skille paragraffer ad
En anden fejl, som gennemgangen af de 40 sager fandt mange eksempler på, var udfordringen med at benytte paragrafferne rigtigt.
- Vi ser for eksempel sager, hvor en borger får afslag på flyttehjælp efter § 85 med henvisning til, at ansøgeren ikke har været udsat for en social begivenhed eller at udgiften har været forudsigelig, skriver Ankestyrelsen.
Men det er ikke en forudsætning for at få hjælp under denne paragraf, at man har været udsat for en såkaldt social begivenhed eller at udgiften omkring flytning har været uforudsigelig. Det gælder kun, når den anden paragraf benyttes, og det volder ifølge Ankestyrelsen kommunerne problemer. Ligeledes er der problemer med at vurdere, hvilke omkostninger, der skal medregnes i forbindelse med flytning.
- Det er oplagt, at udgifter til selve den fysiske flytning af indbo med mere, er en flytteudgift. Mindre oplagt er det, at udgifter til depositum og boligindskud er en flytteudgift, skriver Ankestyrelsen.
Men begge dele skal omfattes, slår styrelsen fast, det har den tidligere afgjort i principafgørelse.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ankestyrelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.