På blot to uger kan klasseværelserne i en nedlagt skole i udkanten af Ribe forvandles til hjem for 92 flygtninge. Det samme gælder for en lang række kommunale bygninger over hele landet, hvis et nyt lovforslag fra Miljøministeriet, som ventes fremsat for Folketinget i denne måned, bliver vedtaget, skriver Politiken.
Forslaget kommer efter aftale med KL, og det giver både kommunerne mulighed for at skrotte lokalplaner - og dermed flytte flygtninge ind i bygninger til andre formål - og ret til uden tilladelse at bygge flygtningeboliger i bebyggede landzoner.
Alt sammen fordi landets kommuner har store problemer med i tide at finde boliger til det stigende antal flygtninge. Som det er i dag, kræver den slags, at man ændrer lokalplanen. Her har de lokale borgere ret til at blive hørt i otte uger, og hele processen tager sædvanligvis et år.
Aldrig set før
Men i Miljøministeriets udkast har naboerne intet at skulle have sagt. Først efter henvendelse fra Politiken har ministeriet ændret i forslaget, så de lokale beboere nu har fået to ugers høringsret, skirver avisen.
Alligevel finder advokat og specialist i miljøret Håkun Djurhuus det 'totalt uacceptabelt', fordi loven selv med to ugers høringsfrist vil underkende borgernes mest centrale rettigheder i planloven, mener han. Håkun Djurhuus har bistået Advokatrådet med et høringssvar til lovforslaget.
- Jeg mindes ikke, at jeg har set et så vidtgående forslag før. Det er helt usædvanligt, siger Håkun Djurhuus.
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) bekræfter, at man har rettet ind efter Advokatrådets kritik.
- I første omgang vurderede vi, at det var op til den enkelte kommune at bestemme, om de ville høre naboerne.
- Men det er klart, at jeg tager inddragelsen af lokalsamfundet meget alvorligt. Derfor tager vi en to-ugers obligatorisk høring med i lovforslaget, siger ministeren.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.