dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner skal være klare i spyttet om frister for at behandle socialsager
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Forældregruppe fik Ankestyrelsen i gang:
Kommuner skal være klare i spyttet om frister for at behandle socialsager

Borgerne har krav på at nemt at kunne finde frister for sagsbehandlingen på det sociale område. Og de må ikke være for brede.
18. DEC 2023 14.21

Efter et vedholdende pres fra en gruppe forældre med handicappede børn indskærper Ankestyrelsen nu over for alle kommuner, at de er forpligtede til tydeligt at offentliggøre frister for behandlingen af ansøgninger på det sociale område. 

Forældregruppen, der er fra Hillerød, indberettede på vegne af bevægelsen #enmillionstemmer samtlige danske kommuner til Ankestyrelsen for at få styr på fristerne. De mente ikke, at kommunerne levede op til deres forpligtelse efter retssikkerhedsloven.

I juni kune vi fortælle, at netop Hillerød Kommune havde fået styr på fristerne, og at 40 kommuner på det tidspunkt havde taget sagen op.

Nu kommer Ankestyrelsen så med en generel udtalelse på området - sendt til samtlige kommuner og KL. Udtalelsen præciserer, hvordan kommunerne skal offentliggøre frister for, hvor lang tid der må gå, fra kommunen har modtaget en ansøgning, til kommunen har truffet afgørelse i sagen.

Kravet omfatter ansøgninger efter en række forskellige lovgivninger på det sociale område, fx serviceloven og beskæftigelsesindsatsloven.

Ankestyrelser påpeger bl.a., at der i nogle kommuner er behov for en præcisering af fristerne. Det gælder fx kommuner, som har offentliggjort sagsbehandlingsfrister med meget brede intervaller. Styrelsen bemærker i den forbindelse også, at fristerne kan være så lange, at de i sig selv kan sidestilles med et afslag. 

I arbejdet med udtalelsen har styrelsen haft 15 kommuner i høring om deres praksis på området - og hvordan de tolker loven. I andet halvår af 2024 kan kommunerne se frem til en stikprøvekontrol om, hvordan de nu lever op til reglerne.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.