Det er ikke alene kommunernes ansvar, når godt hver tredje prøveløsladte i en undersøgelse fra Kriminalforsorgen svarer, at de ikke har deres eget sted at bo. Det mener kontorchef Tina Wahl i KL's Center for Social og Sundhed.
- Det er klart, at det er et problem, når så mange står uden deres egen bolig, men det er altså ikke kun kommunernes skyld, siger hun.
Hun erkender at samarbejdet med Kriminalforsorgen om udslusningen af de indsatte kan blive bedre, men peger ellers på boligmarkedet som en afgørende hindring:
- De fleste vil gerne bosætte sig i de større byer, og der kan det være svært at skaffe boliger, som de kan betale, siger Tina Wahl.
I forbindelse med regeringens kontanthjælpsreform, der trådte i kraft ved årsskiftet, blev det pålagt kommunerne at udpege såkaldte udslusningskoordinatorer, der blandt andet skal 'modvirke, at løsladte står på gaden uden bolig'.
Lærer husholdning
Hvordan det går med det arbejde ved KL ifølge kontorchef Tina Wahl ikke, men hun er overbevist om, at det er noget kommunerne tager alvorligt:
- Man skal jo huske på, at kommunerne har alt at vinde ved at hjælpe de løsladte godt på vej, så jeg er sikker på, at udslusningsarbejdet bliver taget meget seriøst, siger hun.
I regeringen erklærer justitsminister Mette Frederiksen (S) sig klar til at se på problematikken omkring de boligløse prøveløsladte, mens hendes partifælle og retsordfører Trine Bramsen i stedet fokuserer på den del af udslusningen, der foregår i Kriminalforsorgens regi.
- Det, vi ved, har en rigtig god effekt, er vores pensioner. Her kan man blive udsluset, så man ikke bare får den bratte overgang fra fængsel til at komme ud igen i egen lejlighed, siger hun.
- I den seneste kriminalforsorgsaftale har vi opprioriteret pensioner, hvor man kan lære husholdning, gå i skole, tage en uddannelse og komme ind på arbejdsmarkedet. Det er et godt initiativ, som vi gerne så meget mere af, siger hun.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.