I en række kommuner vinder hver anden borger, der klager til Ankestyrelsen over en socialafgørelse. I gennemsnit vinder en borger over sin kommune i 37 pct. af sagerne, skriver Politiken.
Socialminister Mai Mercado (K) har tidligere i år besluttet, at der hvert år offentliggøres et kort over, hvor mange sager de enkelte kommuner får omgjort af Ankestyrelsen. Hun kalder det en 'tørresnor'.
Ministeren er på ferie, men Venstres socialordfører Carl Holst tegner regeringens holdning, når han til Politiken siger, at der skal ske ændringer.
- Har man ifølge loven ret til noget, skal man have det. Tallene er skræmmende, for hvad med dem, der ikke har ressourcer til at anke deres afgørelser? Min retssikkerhedsfølelse er krænket på vegne af disse borgere, siger Carl Holst.
De Radikale foreslår at kommuner, som bliver ved med at tabe sager, skal kunne straffes økonomisk, og at Ankestyrelsen skal have udvidet sine beføjelser, så den selv kan gå i kødet på kommuner med mange fejl, men så langt er Carl Holst og dermed regeringen ikke parat til at gå.
- Når man føler, at man er i kløerne på en offentlig forvaltning, som ikke træffer korrekte afgørelser og anker dem, så er det vigtigt med en hurtig afgørelse. Jeg er blevet præsenteret for eksempler, der kunne tyde på, at kommuner betragter en langvarig ankesag som en spareøvelse, hvor man slipper for udgifter, mens den kører. Og også at ankeafgørelsen ikke efterleves bagefter. Det er retssikkerhedsmæssigt uholdbart, siger Carl Holst.
Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke i tvivl om, at nogle kommuner 'tester grænserne for lovgivningen, og at borgerne kommer i klemme'.
- Vi skal gøre noget. Men det er et minefelt mellem stat og kommuner, hvor vi skal passe på ikke at topstyre og ødelægge det positive i, at afgørelser bliver truffet lokalt, siger hun til Politiken. Hun mener derfor, at det i første omgang handler om »at ramme de kommuner, der 'bevidst går efter at stramme for meget'.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.