dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Kommuner usikre i tolkning af ankestyrelsesafgørelse

Flere kommuner betaler lige nu store summer retur til kontanthjælpsmodtagere, modsat alle de kommuner, som pt venter og ser, om ikke de kan blive fri

På trods af fejl i sagerne, mener flere kommuner ikke, at de skal tilbagebetale kontanthjælpen til par, der er blevet trukket i ydelsen på grund af gensidig forsørgelsespligt. Hårdt, men fornuftigt, siger ekspert.

I Frederikssund Kommune drejer det sig om 51 arbejdsløse borgere, der blevet trukket i kontanthjælp på grund af reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Det vil sige, at de har fået ingen eller en mindre ydelse, fordi den person, de deler dyne med, er i stand til at forsøge dem. Det skriver Avisen.dk

Kommunen erkender i et notat, at afgørelserne er ugyldige ifølge Ankestyrelsens retningslinjer på området. Alligevel vil kommunen ikke tilbagebetale kontanthjælp til de borgere, der har klaget.

- Frederikssund Kommune følger KLs anbefaling og afventer drøftelsen mellem KL og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, inden arbejdet med at omberegne de berørtes hjælp og tilrette sagsgangene efter principafgørelsen genoptages, skriver Merete Kølin, der er kommunens job- og borgercenterchef i et notat.

Middelfart og Tønder Kommune gør det samme. Her er sendt breve til borgere, hvor det meddeles, at kommunerne tilbageholder pengene.

Kommunerne må reparere deres fejl
I Københavns Kommune er der begået hundredvis af fejl i de over 1.000 sager, som kommune har behandlet.

John Klausen, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet, undrer sig over, at flere kommuner nu stiller sager om gensidig forsørgelsespligt i bero.

- Der er ikke noget mærkeligt i, at man nødigt vil udbetale penge, man ikke nødvendigvis er forpligtet til at udbetale. Men kommunerne skal forholde sig til de fejl, som de har begået, og så skal de reparere dem i det omfang, de er forpligtede til det, siger lektoren.

Flere kommuner betaler tilbage
I Hjørring har man besluttet, at 350 borgere, som efter en fejl fra kommunens side har fået tilbageholdt kontanthjælp, skal have de tilbageholdte beløb efterbetalt fra kommunen. Fejlen opstod fordi kommunen ikke har fulgt den korrekte procedure, når den afgjorde, at par der boede sammen, hvor den ene var på kontanthjælp, skulle forsørge hinanden, hvis parret tilsammen havde penge nok. Det betyder, at afgørelserne er ugyldige. Det har Ankestyrelsen afgjort på baggrund af en klage fra en borger i Hjørring, skriver Jyllands-Posten

Flere andre kommuner har før Hjørring Kommune udbetalt fejlagtig tilbageholdt kontanthjælp. Heriblandt Helsingør, Norddjurs og Svendborg kommuner. Mens andre kommuner har besluttet sig for at afvente en afklaring fra Ankestyrelsen og KL, om hvad konsekvenserne af den forkerte sagsbehandling bør være, inden de eventuelt begynder at tilbagebetale.

Hjørring Kommune ved endnu ikke, hvor stort et beløb der skal tilbagebetales, men kommunen vil nu gennemgå de 350 sager, og de berørte borgere vil i løbet af næste uge få oplyst, hvornår de kan vente en ny afgørelse i deres sag.

KL: Ingen ved, hvad der er op og ned
I KL sidder chefkonsulent Brian Siggaard med oprydningen i sagerne om kærestepenge. Men han ved ikke, hvad der er det rigtige at gøre for de kommuner, som ikke har fulgt forvaltningsloven.

- Jeg kan ikke give dig svaret. Ingen ved, hvad der er op og ned i de her sager. Der mangler virkelig en vejledning. Vi mener ikke, at det kan være op til de enkelte kommuner at afgøre, om borgere har ret til at få efterbetalt, og hvilke fejl der skal rettes hvordan, siger han.

John Klausen, der er ph.d. og lektor i socialret ved Aalborg Universitet, har tidligere i en tilsvarende sag forklaret til Jyllands-Posten, at når Ankestyrelsen erklærer en afgørelse ugyldig, så skal borgeren stilles som om, afgørelsen ikke var truffet, og det er denne fortolkning, som Hjørring Kommune har valgt at anlægge i de konkrete sager.

Når først der er betalt, klapper fælden
Han bliver dog sagt imod af Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

- Det er foreløbig noget uklart, hvordan Ankestyrelsen skelner mellem ugyldige afgørelser og forkert sagsbehandling, siger han til Nordjyske.

Han pointerer dog samtidig, at de kommuner, der allerede har udbetalt den tilbageholdte kontanthjælp, ikke senere kan komme og forlange pengene tilbage fra kontanthjælpsmodtagerne, hvis det viser sig, at de har tolket Ankestyrelsens afgørelse forkert.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kommuner-usikre-i-tolkning-af-ankestyrelsesafgoerelse

GDPR