

Det er et af regeringens erklærede mål at bekæmpe æresrelaterede konflikter så som tvangsægteskaber og genopdragelsesrejser, og nu bliver der stillet yderligere krav til kommunernes indsats på området.
I et udkast til et lovforslag, der netop har været i høring, pålægger regeringen kommunerne at stille rådgivning til rådighed overfor personer, der henvender sig i forbindelse med æresrelaterede problemer og at udarbejde handlingsplaner, hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at det er nødvendigt.
Blandt de parter, der har indleveret høringssvar til forslaget, er bl.a. KL, som frygter, at de nye krav vil gøre sagsbehandlingen i kommunerne endnu tungere end i dag.
'Forslaget om en handleplan er (...) et yderligere proceskrav til kommunernes arbejde oveni de mange proceskrav, der i forvejen eksisterer på det sociale- og integrationsmæssige område,' hedder det i høringssvaret.
Mangler viden og ressourcer
Også Dansk Socialrådgiverforening er skeptisk over for udsigten til, at der skal udarbejdes særskilte planer for de problemer, der er æresrelaterede.
'Dansk Socialrådgiverforening mener, at det er en alvorlig sag, som der selvfølgelig skal sættes ind overfor, men at indsatsen for denne målgruppe bør indgå som en del af den handleplan, der allerede kan udarbejdes efter Serviceloven,' skriver foreningen i sit svar.
Både socialrådgiverne og KL betvivler samtidig, at kommunerne er rustet til opgaven.
'Rådgivning og indsatser i forhold til personer, der er udsat for eller i fare for at blive udsat for æresrelaterede konflikter, kan være ganske vanskelig og vil ofte forudsætte betydelig ekspertise (...)Det kan derfor forudses, at det kan være vanskeligt for alle kommuner at leve op til den detaljerede forpligtelse (...),' skriver KL og efterlyser ekstra ressourcer til efteruddannelse af medarbejdere og mulighed for ekspertbistand.
Forslaget skal efter planen behandles i Folketinget i oktober.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.