
Meget tyder på, at kriminaliteten - målt i antal anmeldte forbrydelser - for tiden er vigende. I 3. kvartal 2015 blev der anmeldt 91.400 straffelovsovertrædelser. Det er 1.800 færre end i 2. kvartal, svarende til et fald på 2 pct. Der har været en faldende tendens siden 2009, hvor der var ca. 125.000 anmeldelser. Faldet kan næsten udelukkende tilskrives ejendomsforbrydelser, der udgør hovedparten af de anmeldte straffelovsovertrædelser. Der blev således anmeldt 84.700 ejendomsforbrydelser i 3. kvartal, hvilket er et fald på 2 pct. i forhold til kvartalet før. Faldet siden 2009 skyldes bl.a. færre anmeldelser af indbrud, tyveri, røveri og hærværk.
Desværre ser det ud til, at én type forbrydelse er stigende. Det drejer sig om seksualforbrydelser. I 3. kvartal 2015 var der lidt mere end 700 anmeldte seksualforbrydelser, hvilket er 28 pct. flere end kvartalet før. Seksualforbrydelser er dog den kategori under straffeloven med færrest anmeldte forbrydelser.
De ældre er de bedste 'sundheds-kunder'
Det at blive ældre medfører flere symptomer på, at helbredet begynder at skrante. Man bliver så at sige i stigende grad 'kunde' i sundhedsvæsenet, når alderen stiger.
Det ses bl.a. ved at de 60-64-årige i gennemsnit fik 1,8 ambulante behandlinger på offentlige somatiske sygehuse i 2014. En ambulant behandling er et besøg på sygehus uden overnatning. Fyn og Sydjylland ligger højest med 2,1 ambulante behandlinger pr. 60-64-årig, mens gennemsnittet i Københavns Omegn for aldersgruppen er 2,0 ambulante behandlinger.
Nordjylland ligger lavest med 1,5 ambulante behandlinger pr. 60-64-årig. Hvis man derimod ser på indlæggelser, ligger Fyn lavest sammen med Nordjylland og Sydjylland, med gennemsnitligt 0,23 til 0,25 indlæggelser pr. 60-64-årig, mens Vest- og Sydsjælland ligger højest med gennemsnitligt 0,36 indlæggelser. Gennemsnittet for hele landet var 0,28 indlæggelser pr. 60-64-årig.
Heldigvis forholder det sig sådan, at de fleste undgår sygehusindlæggelser. Næsten syv ud af ti havde ingen kontakt med sygehusvæsenet i løbet af et år, dvs. at 3,8 mio. personer ikke havde kontakt med det offentlige somatiske sygehusvæsen i 2014. I 2006 var det 71,5 pct., dvs. 3,9 mio. personer. Af de 1,8 mio. personer med kontakt i 2014 gjaldt for de 1,1 mio. personer, at de alene fik ambulante behandlinger.
Fjernvarmepris holder inflation nede
Inflationen i Danmark er fortsat ret afdæmpet, men ligger alligevel over gennemsnittet af det man ser i EU. I september var inflationen i Danmark 0,3 pct. I EU var inflationen imidlertid negativ med minus 0,1 pct. Måneden før var inflationen ligeledes 0,3 pct. i Danmark, mens den var på et rent 0 i EU.
Det er især prisen på fjernvarme, der holder prisudviklingen nede i Danmark, mens det i EU særligt er prisen på benzin. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer, der er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflationstakt, var inflationen i september 1,1 pct. i Danmark og 0,8 pct. i EU.
Inflationen i Europa var i september højest i Norge med 1,9 pct., efterfulgt af Malta med 1,6 pct. Inflationen var lavest på Cypern med minus 1,9 pct., Rumænien med minus 1,5 pct. samt Schweiz med minus 1,2 pct.
Mere deltidsarbejde end snittet i EU
Set i europæisk perspektiv ser det ud til, at Danmark har en relativ høj andel af personer, der arbejder på deltid. Men der er stor spredning blandt EU's 28 medlemslande i den andel af beskæftigede, der arbejder på deltid. Holland har med 50 pct. klart den højeste andel, men Danmark har med 25 pct. også en væsentlig højere andel end EU's gennemsnit, som er på 20 pct. I Bulgarien arbejder kun 2 pct. på deltid, som dermed er den laveste deltidsandel i EU.
Meget peger på, at lande med en stor beskæftigelsesgrad, også er de lande hvor deltidsarbejde er mest udbredt.
Holland, som med 50 pct. har EU's højeste andel af deltidsbeskæftigede i alderen 15-64 år, har EU's næsthøjeste beskæftigelsesgrad, som er på 74 pct. Danmark har ligeledes en beskæftigelsesgrad på 74 pct. og ligger da også på femtepladsen med andel af deltidsbeskæftigede på 25 pct. Det er også et generelt kendetegn ved deltidsarbejde, at det er kvinderne, der i langt i langt højere grad end mændene dominerer statistikken. Holland har for begge køns vedkommende EU's højeste deltidsandele, idet 77 pct. af kvinderne og 27 pct. af mændene har deltidsarbejde.
Preben Etwil, Chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.