dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Sådan her ser størstedelen af landets daginstitutioner ud efter kl. 17. Kun 322 af dem holder nemlig åbent længere end til kl. 17, viser ny kortlægning fra KORA.
Helle Arensbak

Kun ti kommuner tilbyder døgnåbne institutioner

Kommunale pasningstilbud for børn, hvis forældre arbejder om aftenen, natten eller i weekenden er begrænsede, viser ny undersøgelse. Samtidig bliver de tilbud, der er, kun benyttet i begrænset omfang

I rundt regnet to ud af tre kommuner er der mulighed for pasning i daginstitution uden for tidsrummet 6.30 til 17.00. Det viser en kortlægning af udbuddet af dagtilbud med udvidede åbningstider i landets kommuner, som KORA har foretaget for Børne- og Socialministeriet.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt landets kommuner og viser blandt andet, at der i 62 kommuner findes institutioner, der tilbyder pasning før kl. 6.30. Men kun i 19 af de 62 kommuner er det muligt at aflevere sine børn før kl. 6.00. Opgjort i antal institutioner betyder det, at 769 institutioner på landsplan åbner kl. 6, mens kun 37 åbner tidligere end det.

Billedet går igen, når det gælder pasning i sene eftermiddags- og aftentimer. Denne mulighed findes i 61 kommuner. Men kun i 14 af dem er det muligt efter kl. 19. Det svarer til, at 322 institutioner lukker senere end kl. 17, men kun 39 af dem senere end kl. 18.

I 9 kommuner findes der døgnåbne institutioner. I 3 af kommunerne både hverdag og weekend, i 5 kun hverdag og i 1 kommune kun weekend. I alt har 10 institutioner på landsplan døgnåbent.

Begrænset brug af de udvidede åbningstider
De kommuner, hvor der findes institutioner med udvidede åbningstider, vurderer kommunerne imidlertid, at tilbuddene generelt kun bliver benyttet i begrænset omfang. Pasning i de tidlige morgentimer bliver dog benyttet af forældrene, men aften-, natte- og weekendtimer gør sjældent.

– Det betyder jo ikke, at ingen forældre har behov for pasning om aftenen eller i weekenden. Men kommunernes tilbagemeldinger tyder på, at forældrene på de tidspunkter typisk finder andre løsninger, for eksempel bedsteforældre eller barnepiger, siger projektleder i KORA Katrine Nøhr.

Der findes dog både eksempler på tilbud, der stort set ikke eller ligefrem aldrig bliver brugt, og eksempler på tilbud, der bliver brugt hyppigere og mere stabilt. Nogle kommuner har tidligere udbudt tilbud, som siden er lukket igen, fordi de ikke blev brugt. 

'Dagtilbuddene skal passe til familierne' 
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener dog ikke, at man nødvendigvis skal se undersøgelsen som et udtryk for, at børnefamilierne har den fleksibilitet, der behøves.

- Man kan også vælge at se det som et udtryk for, at der ikke er fleksibilitet nok, og at de løsninger, der er tilrettelagt ude i kommunerne i dag, ikke passer godt nok til børnefamilierne, siger hun med henvisning til, at hun tror det er muligt, at skabe endnu mere fleksibilitet for børnefamilierne. 

- Dagtilbuddene skal passe til familierne. Det er jeg overbevist om, at man vil kunne organisere sig ud af, siger hun.

Regeringen barsler ifølge ministeren med et dagtilbudsudspil, hvor et 'idékatalog med gode eksempler' vil blive præsenteret.

Se interaktivt kort over kommunernes dagtilbud hos KORA her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/kun-ti-kommuner-tilbyder-dognabne-institutioner

GDPR