
KØBENHAVN: 'Tab dig - ellers kan du ikke få sygedagpenge, sådan lyder den kontante melding fra Skive Kommune til en kvinde, der ellers har fået anerkendt sin diskusprolaps som arbejdsskade. Begrundelsen fra kommunen lyder, kvindens BMI-tal er for højt. Og sagen fra Skive er langt fra enestående, oplyser FOA.
En rundspørge, som FOA har foretaget blandt forbundets lokalafdelinger, viser, at der er godt 40 sager, hvor folks overvægt har negativ betydning for retten til revalidering, fleksjob, sygedagpenge eller førtidspension.
- Jeg mener, det er uanstændigt, at kommunerne ikke tager udgangspunkt i menneskets tilstand, som den er her og nu, men henviser til, at de først skal tabe sig, før de kan hjælpe dem økonomisk, siger Mona Striib, næstformand i FOA.
Kommunerne benytter sig af en bestemmelse i lovgivningen, der siger, at der ikke kan træffes afgørelse om ret til revalidering, fleksjob, sygedagpenge eller førtidspension, hvis der er behandlingsmuligheder - eksempelvis vægttab.
Ankestyrelsen har tidligere i år slået fast, at en kommune kan stille krav om vægttab, og borgeren har pligt til at deltage. Men behandlingen skal ud fra en lægelig vurdering med rimelig sikkerhed kunne medføre en forbedret arbejdsevne.
bi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.