
AALBORG: Boliger skal vedligeholdes, men der bør tages større hensyn til beboere på overførselsindkomster og lave lønninger. Sådan lyder det fra Hans Henrik Henriksen (S), rådmand for by og landskab.
Som flere storbyer mangler Aalborg billige boliger, der kan betales af fx kontanthjælpsmodtagere og studerende. Og behovet forværres, når almene boligselskaber, som kommunen anviser boligsøgende til, bygger nyt og renoverer.
Forbedringerne ender nemlig ofte i huslejestigninger, som ansøgerne ikke har råd til, siger Hans Henrik Henriksen:
- Problemet opstår, når vi renoverer boliger, og huslejen stiger, samtidig med at de ældste boliger i foreningerne bliver revet ned. Naturligvis skal vi renovere boligerne, men vi risikerer at presse de økonomisk svageste beboere ud, og det vil vi for alt i verden gerne undgå.
Aalborg Kommune har selv givet penge og tilladelse til en stribe forbedringer og nybyggerier hos almene boligforeninger. Rådmanden mener dog, at boligforeninger fremover bør skal lade en del af de ældre, men stadig velfungerende lejligheder være forbeholdt dem, der har lyst og råd til at bo i boligerne.
Rådmandens forslag møder opbakning hos Venstres Mariann Nørgaard, næstformand i by- og landskabsudvalget.
- Det kan godt være, at vi ikke skal renovere alle boliger, men lade nogle stå, som ikke er tip-top. Folk skal have ret til at kunne vælge, om deres penge skal gå til en nyistandsat bolig eller til en lavere husleje, så der er nok penge til andre ting, siger hun.
Gør forskel i husleje-stigninger
Debatten om billige boliger i Aalborg sker i takt med, at byen oplever et boom i antallet af studerende, der flytter til byen. Samtidig har kontanthjælpsreformens lavere sociale ydelser øget presset på billigere boliger. Og helt aktuelt har en beslutning om, at en boligforening må sortere i ansøgerfeltet - såkaldt 'kombineret udlejning' - skærpet debatten om boliger til økonomisk svage lejere.
Ifølge Hans Henrik Henriksen kan løsningen bl.a. være at stille krav til, hvor meget huslejen i nyrenoverede almene boligforeninger må stige og for hvem.
- Jeg mener, vi bør tale om differentierede huslejestigninger, så stigningerne ikke rammer helt så hårdt hos dem, der i forvejen ikke har så mange penge at gøre med. Det er lidt ømtåligt at tale om, for huslejestigninger er ikke rart for nogen, men vi er nødt til at se på nogle redskaber, der både giver boligfornyelser og sørger for de svageste, siger Hans Henrik Henriksen.
Derudover bør der laves krav til, hvad pengene går til, når Landsbyggefonden donerer beløb til almene boligforeninger, tilføjer han:
- Når fonden investerer trecifrede million-beløb i byggerier, bør der stilles krav til, hvad pengene skal bruges til. Det har været lidt Carsten Hansen-retorik, at kommuner bare kan anvise folk med lave indkomster til andre almene boliger med lav husleje. Men mange boliger bliver løbende renoveret med højere husleje til følge, og så er socialt sårbare lejere jaget vildt. I stedet bør man fx se på, hvor dyre renoveringsprojekterne må være.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.