dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Lægerne: Kommunerne magter ikke alkoholbehandling

Mange kommuner bruger stadig tvivlsomme og uvidenskabelige metoder i alkoholbehandlingen, viser en ny rapport
10. SEP 2012 14.10

Lægeforeningen finder resultaterne dybt foruroligende og opfordrer regeringen til at overveje, om kommunerne magter opgaven, med at tilbyde alkoholafhængige patienter en faglig og effektiv behandling

Efter fem år, hvor kommunerne har haft ansvaret for behandling af mennesker med alkoholproblemer, er der stadig store problemer med kvaliteten. En ny rapport, som Lægeforeningen har fået Statens Institut for Folkesundhed til at udarbejde, viser, at der fortsat er stor forskel fra kommune til kommune på kvaliteten af den kommunale alkoholbehandling. I flere kommuner lever alkoholbehandlingen ikke op til de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen stiller til god kvalitet og brug af metoder, der er videnskabeligt underbyggede.

Urimeligt med dårlig kvalitet i behandlingen
Lægeforeningen er derfor stærkt kritisk over for kommunernes måde at håndtere alkoholbehandlingen på.

- Nu har kommunerne haft fem år til at finde ud af, hvordan patienter med alkoholproblemer skal behandles. Det er urimeligt, at der stadig er så stor forskel i alkoholbehandlingen fra kommune til kommune, og at kvaliteten i mange tilfælde er så dårlig, som rapporten beskriver, siger Jette Dam Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg.

- Rapportens resultater er meget skuffende, ikke mindst i lyset af, at KL i foråret meldte ud, at kommunerne skal arbejde efter nationale kliniske retningslinjer. Hvis ikke kommunerne kan tilbyde alle patienter en kvalitet i behandlingen, som lever op til de standarder, som sættes af Sundhedsstyrelsen og andre eksperter på området, så må vi opfordre regeringen til at overveje, om kommunerne magter opgaven, siger Jette Dam-Hansen.

Behandling uden evidens
Mange kommuner bruger behandlingsmetoder uden evidens for effekt. Rapporten beskriver eksempelvis, at næsten halvdelen af kommunerne anvender akupunktur i abstinensbehandlingen - en behandlingsform, som er uden dokumenteret virkning.

Lægeforeningen har længe arbejdet for nationale retningslinjer for alkoholbehandling, som alle kommuner skal efterleve.

- Erfaringen viser nu, at det ikke kan gå hurtigt nok. Vejledninger og frivillige ordninger er tilsyneladende ikke nok, siger Jette Dam-Hansen.

Psykisk sygdom overses
Rapporten viser også, at 60 pct. af kommunerne ikke undersøger alkoholafhængige patienter for psykisk sygdom.

- Det sker på trods af, at vi ved, at omkring halvdelen af patienter med alkoholafhængighed samtidig har en psykiatrisk lidelse. Det er umuligt at give patienterne en effektiv behandling for alkoholmisbrug, hvis patienten har en ubehandlet psykisk sygdom ved siden af, siger Jette Dam-Hansen.

Statens Institut for Folkesundhed bygger rapporten på spørgeskemaer besvaret af 94 kommuner og 1. 644 praktiserende læger.

Over en halv million danskere har et skadeligt alkoholforbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/laegerne-kommunerne-magter-ikke-alkoholbehandling

GDPR