Et dokumentationsprojekt af 12 kommuners arbejde med øget inklusion i perioden 2013-2015 viser, at lærerne ikke har følt sig klædt godt nok på til at tage sig af et flere elever med særlige behov.
Men udover dette ser omstillingen ikke ud til væsentligt at have påvirket elevernes faglighed og trivsel. Det gælder også for de elever, der er kommet tilbage til den almene undervisning fra en specialskole eller specialklasse. Selv om den faglige deltagelse blandt tilbageførte elever er lavere, er trivslen blandt disse børn steget fra 2014 til 2015.
Undersøgelsen er gennemført af Aarhus Universitet, Institut for Uddannelse og Pædagogik og SFI på vegne af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Finansministeriet og KL.
Almen undervsning omfatter 96 pct.
I de 12 kommuner er andelen af elever, der er en del af den almene undervisning, samlet set øget til 96 pct. Siden 2010 har kommunerne på landsplan øget andelen af elever i den almene undervisning i folkeskolen fra 94,2 til 95,2 pct.
Men den samlede status peger på, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer det at inkludere flere elever i folkeskolen. I nogle kommuner oplever lærere, pædagoger og forældre, at det er uigennemskueligt, hvordan kommunerne og skolerne arbejder med elever med særlige behov, og om ressourcerne følger med over i folkeskolen.
Det er baggrunden for, at ministeren for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V), nu nedsætter en ekspertgruppe, der skal se inklusionsområdet efter i sømmene.
Lærer og pædagoger nikker ja
- Målet med at inkludere flere børn er i sig selv et rigtigt mål. For det handler om at invitere flere ind i det store fællesskab både fagligt og socialt. Men inklusion skal kun foregå, når det er til gavn for børnene. Der er behov for at se på, hvordan inklusion kan komme til at fungere bedre, og hvordan vi kan skabe bedre tryghed for forældrene, og lærerne kan føle sig rustet til opgaven,siger ministeren.
Både lærer og pædagoger byder kortlægningen velkommen.
I Danmarks Lærerforening mener formand Anders Bondo Christensen, at lærerne alt for længe har stået alene med opgaven, og at der er brug for en konkret handleplan, så både børn, forældre og lærere kan følge med i, hvad der skal ske fremadrettet, siger han. I pædagogernes fagforening BUPL mener mener faglig sekretær Lars Søgaard Jensen, at det er på tide, at pædagogerne får en større rolle i inklusionen i folkeskolen. Pædagogerne er ikke blevet brugt tilstrækkeligt i det arbejde, siger han.
Ritzau
Kortlægning af udfordringer ved inklusion
En ekspertgruppe skal foretaget et eftersyn af inklusionsindsatsen og komme med en række konkrete anbefalinger til arbejdet med inklusion af elever med særlige behov.
- Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal kommer til at stå i spidsen for gruppen, der derudover består af tre kommunale repræsentanter, to lærere, en pædagog, en repræsentant fra PPR og to repræsentanter for eleverne.
- Herudover vil der blive nedsat en større referencegruppe bestående af folkeskolens parter, relevante vidensaktører og forskere på området.
- Grupperne skal kortlægge inklusionsområdet gennem en række undersøgelser. Arbejdet skal munde ud i en række konkrete anbefalinger til arbejdet med inklusion, som skal være nemme for kommunerne og skolerne at iværksætte.
Eftersynet skal:
- Afdække proportioner i omstillingen til inklusion, herunder afdække udfordringer i indsatsen samt give et billede af indsatser på kommune- og skoleniveau, herunder også i forhold til brug af ressourcepersoner, særlige læringsmiljøer og ressourceanvendelse.
- Identificere hovedproblemer og gode eksempler i forhold til den konkrete implementering, for eksempel i forhold til særlige målgrupper.
- Komme med anbefalinger til den praktiske implementering, der umiddelbart kan anvendes af de forskellige aktører, samt eventuelle forslag til konkrete justeringer.
- Anbefalingerne skal være klar om seks måneder.
- Udover ekspertgruppens arbejde vil regeringen også indlede et tæt samarbejde med Kommunernes Landsforening om inklusionsindsatsen med henblik på at understøtte området bedst muligt.
Kilder: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.