Et halvt år på løntilskud i en virksomhed kan være en god vej ind på arbejdsmarkedet for udsatte unge. Også jobsøgningskurser, coaching og mentorordninger kan hjælpe de udsatte unge væk fra ledighed. Det viser en vidensopsamling om effekten af beskæftigelsesindsatser rettet mod udsatte unge, som KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, har foretaget for Arbejdsmarkedsstyrelsen.
- De udsatte unge har typisk ikke nogen uddannelse, og ofte har de været ledige i lang tid. Det er en svær gruppe at sluse ind på arbejdsmarkedet, men vores rapport viser, at nogle typer af indsatser faktisk kan gøre en forskel. Især jobs med løntilskud ser ud til at skabe en positiv langsigtet effekt, siger Henrik Lindegaard Andersen, som er en af forskerne bag rapporten.
I rapporten 'Virker aktivering for udsatte unge?' har forskerne gennemgået den eksisterende forskning på området og gået i dybden med 25 forskningsrapporter for at finde ud af, hvad der virker bedst, når det handler om at få udsatte unge ind på arbejdsmarkedet eller i gang med en uddannelse.
Behov for mere viden
Vidensopsamlingen viser, at nogle typer af aktivering er mindre effektive end andre. Korte arbejdsmarkedsrettede kurser har fx ringe effekt over for de udsatte unge.
- Et af problemerne med de arbejdsmarkedsrettede kurser er, at de typisk fastlåser deltagerne i ledighed. Jobsøgningen går i stå, mens kurset står på, og efter kurset kan det være svært for de ledige at indhente det tabte - specielt hvis kurset ikke har forbedret deres kompetencer, siger Henrik Lindegaard Andersen.
Selv om vidensopsamlingen viser, at nogle typer af aktivering kan hjælpe de udsatte unge i arbejde, så viser den også, at der mangler viden på området. Det er fx uklart, hvad det virker i indsatsen rettet mod de allermest udsatte grupper af unge, som ofte har psykiske og sociale problemer, og som måske ikke kan få et løntilskudsjob.
- Aktiveringsindsatsen koster mange milliarder om året, og det er vigtigt, at nytten ved indsatsen står mål med omkostningerne. Derfor vil det være vigtigt at få undersøgt mere grundigt, hvordan ressourcerne bruges hensigtsmæssigt, så vi får flest mulige unge i arbejde eller uddannelse, siger Henrik Lindegaard Andersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.