
Prisen for at være samarbejdsvillig og stille op til interview hos DR kan være høj. Meget høj. Det kan den nu tidligere leder af Opholdsstedet Herkules i Fredericia Johnny Madsen skrive under på. Han stillede beredvilligt op til interview i DR's såkaldte dokumentarudsendelse, sendt den 26. juni 2011. For som han dengang sagde: 'Jeg har intet at skjule!'.
Det havde Johnny Madsen heller ikke. Men to helt utilgivelige episoder i Herkules-regi tilbage i 2007 og 2008 viste sig at være DR's omdrejningspunkt. Og det kom bag på Johnny Madsen. For de to episoder var for længst undskyldt, håndteret og afsluttet – både over for de involverede unge, den anbringende kommune, tilsynsmyndighederne og ansatte. Det eneste som Johnny Madsen ikke gjorde tilbage i 2007/2008 var at orientere DR.
Udover de to episoder var udsendelsen præget af mange usandheder ofte med tidligere ansatte som hovedkilder. Hvad deres motiv har været, må stå hen i det uvisse. Udsendelsen udløste endvidere flere politianmeldelser. Ingen af anmeldelserne har, efter omfattende undersøgelser, imidlertid vist sig at kunne holde vand. Og nu 15 måneder senere har Johnny Madsen også fået papir på det i form af et brev fra advokaturchefen hos Sydøstjyllands Politi, som skriver:
'Efterforskningen er blevet standset. Baggrunden er, at der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart.'
Ej heller i den efterfølgende behandling af konkursboet er der konstateret strafbare forhold. Med andre ord – en frifindelse af både Johnny Madsen og af Herkules. Men konkursen er til gengæld en realitet, og 12 unge anbragte skulle hurtigt genanbringes og 31 ansatte ud at finde et nyt job – i skyggen af den mistanke, der hang over Herkules efter udsendelsen.
Medierne går over grænsen
Når LOS vælger at tage sagen op, så er det med afsæt i det principielle, fordi Herkules desværre ikke er det eneste tilfælde, hvor en tv-udsendelse har resulteret i en uretfærdig konkurs, med hvad deraf følger. TV2's Operation X havde opholdsstedet Jabes 'under kærlig behandling' i en udsendelse den 28. november 2011. Også Jabes blev efterfølgende frikendt.
'Hverken de anbringende kommuner, som havde ansvaret for tilsynet med enkeltmandsprojekterne eller Køge Kommune, som havde ansvaret for tilsynet med opholdsstedet generelt, har haft indsigelser mod Jabes i forlængelse af udsendelsen', siger Jabes daværende leder Mikael Skak Petersen.
Til Dagbladet siger børne- og ungechef i Køge Kommune Vicki Brogaard den 30/11 2011: '... at der intet er at udsætte på opholdsstedets økonomi og pædagogiske indsats.'
I modsætning til Herkules blev Jabes til gengæld ikke meldt til politiet. Men også Jabes gik konkurs, og her skulle 16 anbragte børn i al hast genanbringes og 42 ansatte ud at finde et nyt job. Heller ikke i Jabes tilfælde er der ifølge kurator, advokat Ole Theut, Nielsen & Thomsen Advokater i den efterfølgende behandling af konkursboet konstateret strafbare forhold.
Men 'dommen' falder prompte, som den også gør i kølvandet på andre udsendelser, der omhandler opholdssteder. Fordi det er stærkt (manipulerende) tv med stærke billeder af unge mennesker med svære psykiske lidelser og ofte omfattende psykiatriske diagnoser. Det kan være unge med en voldsom udadreagerende adfærd, omsorgssvigt, kriminalitet, misbrug, selvskadende adfærd eller helt særlige familieforhold i bagagen. Ofte drejer det sig om unge, som andre offentlige behandlingssteder har opgivet.
Fredericias borgmester forarget
'Da jeg i sin tid så udsendelsen om Opholdsstedet Herkules, blev jeg både voldsomt overrasket og sad tilbage med en meget tom fornemmelse. Dét, som Herkules har været udsat for i DR, er helt urimeligt og ekstremt ensidigt, siger Fredericias borgmester Thomas Banke (V) i en kommentar til, at Herkules nu er blevet frikendt.
'Udsendelsen reflekterede ikke på noget tidspunkt over, hvorfor kommuner er nødt til at bruge 130.000 kr. pr. måned for at have bare én ung anbragt på f.eks. Herkules. Det er unge mennesker, som alle andre har opgivet og svigtet. Unge som kan være til fare for både dem selv og andre, og som Herkules faktisk i rigtig mange tilfælde har gjort til ordentlige samfundsborgere, selvom de har været udsat for kæmpe omsorgssvigt. Bl.a. fra forældrene lige fra de var små børn. Men uanset hvor vanskelige unge der er tale om, berettiger det naturligvis ikke til, at der begås overgreb på de unge. Hertil kommer, at jeg kan undre mig meget over, at tidligere ansatte i udsendelsen siger ting, som de aldrig har påpeget overfor tilsynet. De har faktisk som ansatte en skærpet indberetningspligt,' siger Thomas Banke.
'Jeg har kendt Herkules i mange år, og læst flere tilsynsrapporter om Herkules. Og ja, der er naturligvis blevet lavet fejl. Men jeg blev meget overrasket over at konstatere, at Herkules ikke kunne fortsætte. Der er jo i den grad brug for steder som Herkules. Det viste resultaterne.', siger borgmesteren.
'Herkules – og for den sags skyld andre opholdssteder – er lette ofre. Konsekvenspædagogikken har naturligvis konsekvenser, og det kan unge mennesker med mulighed for tv-optræden måske hurtigt få drejet til deres egen fordel, ligesom tidligere pårørende og tidligere ansatte ofte ikke er de mest objektive kilder,' siger Thomas Banke.
Mediernes manglende morale
LOS efterlyser forum som kan gribe den bold, som medierne helt tydeligt ikke magter at gribe. Mediernes jagt på sensationer kender åbenbart ikke til hverken etiske eller moralske grænser.
De unge på landets opholdssteder skal naturligvis høres og have en stemme, men ikke i primetime på den måde vi her har oplevet det. For her kan de ikke nødvendigvis administrere stemmen, og journalisterne kan helt tydeligt ikke facilitere samtalen. Men naturligvis skal der gribes ind, såfremt der foregår ting, der ikke skal foregå.
Samtidig er det trist, at sårbare unge mennesker på det nærmeste misbruges af medierne, og på den måde er med til selv at brænde broen til den sidste base – opholdsstedet – der helt grundlæggende vil dem. Herudover er det ikke rimeligt, at både ansatte og ledelser i så lang tid skal holdes hen i det uvisse, imens sagerne sendrægtigt behandles i diverse offentlige organer.
Men det er også vigtigt, at landets opholdssteder også ser indad og forholder sig kritisk til egen praksis. Grundlæggende bryder jeg mig dog ikke om 'brodne kar'-retorikken. Jeg vil hellere fokusere på det, der dur, og skabe en best practice kultur.
Statsligt tilsyn
LOS er ikke i tvivl om, at man med ét statsligt tilsynsorgan ville kunne skabe rammerne for en ensartet best practice kultur blandt opholdsstederne. Men virkeligheden er en anden på Christiansborg, og at samle tilsynet i fem nye regionale og kommunalt ledede centre, er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Og LOS vil gerne indgå i et konstruktivt samarbejde med Integrations- og Socialministeriet, så der kan skabes nogle fælles og ensartede rammer. LOS er bl.a. optaget af, at der etableres et professionelt og socialfagligt set up, der kan håndtere de klager, der måtte være, således at medierne ikke bliver en permanent folkedomstol, når det handler om opholdsstederne.
Ombudsmandens nye Børnekontor kan måske tænkes ind i en sådan konstruktion. Her vil man måske kunne etablere et fagligt dialogforum, hvor kompetente mennesker vil kunne facilitere samtaler med unge, der på den ene eller anden måde måtte være kommet på kant med deres opholdssted. Tv-udsendelserne har bevist, at det er en opgave, tv og tv-journalister ikke magter, og det er skæbnens ironi, at udsendelsen om Herkules ligefrem har kastet en pris af sig.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.