
HOLBÆK: Der er vigtige ting at lære af den såkaldte Kundbysag. Det siger Julie Becher, der er chef for Holbæk Kommunes ungeindsats. En 17-årig pige, der tirsdag blev kendt skyldig i at planlægge terrorangreb mod to skoler, er blevet tæt fulgt af kommunen.
- Jeg oplever generelt, at vi har handlet meget konsekvent i den her sag, men selvfølgelig skal vi også se på, om vi kan lære noget, siger Julie Becher.
Det har blandt andet overrasket kommunen, hvor hurtigt pigen er blevet radikaliseret.
- Her taler vi om et forløb på omkring halvanden måned, hvor man konstaterer, at det her ikke bare handler om interesse for en anden religion, men om radikalisering. Det er jo et ekstremt hurtigt forløb, siger Julie Becher.
Kommunal indsats intensiveret undervejs
Det var efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015, at pigen begyndte at interessere sig for landet og islam. I løbet af nogle måneder blev pigen mere og mere optaget af religion, og i januar 2016 blev hun anholdt. Politiet fandt en vejledning og remedier til at fremstille bomber i pigens hjem i Kundby i Holbæk Kommune.
Pigens mor har i retten fortalt, at hun ikke har fået den nødvendige hjælp i tide fra myndighederne. Det er dog ikke kommunens opfattelse:
- Jeg er selvfølgelig ked af, at moren ikke oplever, at de har fået den nødvendige hjælp. Men i takt med at vi får informationer om pigen - og vi er ret tæt på pigen i hele forløbet - så intensiverer vi den indsats vi har i forhold til pigen, siger Julie Becher.
Ikke kun udadvendte drenge, også indadvendte piger
Selv om hun overordnet mener, at kommunen har handlet rettidigt, er der altid plads til forbedringer.
- En social sag er altid en vurderingssag. Der er givetvis tidspunkter, hvor vi kunne have valgt at iværksatte en anden indsats, men helt overordnet mener jeg, vi har handlet meget konsekvent i den her sag, siger Julie Becher.
Et af de vigtige læringspunkter er ifølge Julie Becher, at forebyggelse af radikalisering ikke kun skal målrettes udadvendte drenge, men også indadvendte piger. Et anden vigtig lære er ifølge Julie Becher, at informationer skal flyde frit mellem sociale myndigheder, skole og politi.
Retten i Holbæk udmåler den endelige straf til den 17-årige pige torsdag. Anklageren ønsker hende idømt tidsubestemt forvaring, alternativt fængsel i mindst ti år, mens forsvareren taler for fængsel i seks til otte år.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.