Forsøget med socialt frikort er forlænget til og med 2022 og giver de mest udsatte muligheden for at tjene op til 20.000 kr. om året, uden at det modregnes i offentlige ydelser. Formålet er at bringe udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet, og det vil Velux Fonden nu bidrage til med 2,7 mio. kr. til arbejdet med Socialt Frikort Vesterbro og udviklingen af arbejdet og at matche flere udsatte borgere med forskellige småjob.
Pengene går til Mændenes Hjem, hvor Velux Fonden har erfaringer fra tidligere projekter med socialt frikort. Nu går man skridtet videre og vil udvikle modeller for, hvordan organisationer og erhvervsliv kan skabe job til udsatte borgere, der måske har meget lidt arbejdserfaring. Man vil sammen med Mændenes Hjem finde en bæredygtig model, der er mere baseret på borgerens og virksomhedens engagement.
- Vores brugere har mange udfordringer, men de er også mennesker med en masse ressourcer og ting at byde ind med. Det sociale frikort har givet dem mulighed for at deltage i arbejdsfællesskabet, og vi er meget glade for sammen med vores dygtige kolleger i Reden og Brugernes Akademi at kunne arbejde videre med at få udbredt frikortet, siger forstander Ivan Christensen fra Mændenes Hjem.
Meget mere end løn
Mændenes Hjem arbejder med at gøre brug af frikortet og få socialt udsatte ud i frijob. Det kan være at tømme skraldespande, feje, afspritte eller hjælpe til med opgaver ved virksomheder, der kan frigive tid til, at medarbejderne kan koncentrere sig om deres kerneopgaver. En frisør på Vesterbro har haft en i et frijob, der har fejet i butikket, hvilket har betydet, at frisøren har haft tid til en ekstra kunde i løbet af dagen.
Nu skal indsatsen videreudvikles, efter at coronakrisen har udfordret indsatsen. Sara Zankel, der er udviklingsleder ved Mændenes Hjem, fortæller, at der nu skal lægges en ekstra indsats for at komme videre.
- Nu skal vi ud og banke på døre for at finde nogle frijob. Både få nogle ansat, men måske også være med til at få skabt noget, siger Sara Zankel til DK Nyt.
For brugerne af Mændenes Hjem er det ikke bare pengene fra at være i et frijob, der betyder noget. Den personlige gevinst fylder meget, og brugerne af frijob, der ellers ikke passer ind i en arbejdstid fra 8-16, får muligheden for at arbejde og bidrage med noget andet.
- Det er meget mere end løn. Der ligger noget værdighed i dag, og det er en måde at blive anerkendt. Hvis man sidder og forhandler løn, så handler en lønforhøjelse jo lige så meget om at blive anerkendt for sit arbejde, siger Sara Zankel.
- I vores målgruppe er der mange, der lever et kaotisk liv. Men frijob kan være med til at give noget normalitet og følelsen af, at man yder noget, kan noget og udretter noget. Når man er på arbejde, handler det om alt andet end misbrug og problemer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.