
Under overskriften: 'De udsatte børn - fremtiden er deres' har KL offentliggjort et udspil om, hvordan kommunerne kan styrke arbejdet med udsatte børn.
'Med udspillet gør vi op med synsninger og arbejder i højere grad med viden, vi ved, virker,' siger Thomas Adelskov (TA), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg. TA bedyrer samtidig, at alle børn og unge skal være en del af fælleskabet og at vi skal have ambitioner på de udsatte børn og unges vegnes. Man bliver jo helt rørt.
I FADD - foreningen af døgn- og dagtilbud for udsatte børn og unge - påskønner vi alle tænkelige initiativer, der kan løfte udsatte børn og unge ind i en fremtid , hvor de får den rigtige hjælp til at udvikle de kompetencer, der skal gøre dem i stand til at leve et bedre liv end det, de ville leve uden en specialiseret indsats.
Et par knaster
I forhold til de seks hovedanbefalinger, kan vi godt lide, at man vil betragte indsatserne for udsatte børn og unge som investeringer, at man vil fremme udviklingen af klare indsatsstrategier, og at der i højere grad i de enkelte kommuner skal være enighed om, hvornår der skal udvises bekymring, og hvem der skal handle på bekymringen.
Vi kan heller ikke være uenige i, at man skal fremme virksomme metoder og indsatser, der 'bidrager til et liv med så almindelige opvækstvilkår som muligt.' Og at forældrene skal inddrages og have støtte til at løse både egne problemer, men også til at fastholde relationen til barnet. I den bedste af alle verdener kunne dette læserbrev stoppe her.
Men der er et par knaster i udspillet For det første må vi helt overordnet sige, at arbejdet indenfor det specialiserede socialområde, som vi repræsenterer, IKKE består af synsninger. Der pågår vedvarende et systematisk arbejde med at indsamle, tilgængeliggøre og anvende den viden, der findes på området. Og sådan har det faktisk været en del år ...
Definition udbedes
Derudover har vi et par spørgsmål:
Da KL tillægger dokumentation og viden stor værdi, er KL så opmærksomme på , at slægts- og netværksanbringelser og plejefamilier indenfor anbringelsesviften er det dårligst belyste i forskningsmæssig øjemed?
Hvilket belæg har KL for at mene, at 'de få børn, der undervises på interne skoler på et døgntilbud i videst muligt omfang skal undervises inden for rammerne af den almindelige folkeskole'?
Kan KL henvise til forskning, der viser at udsatte børn og unge - uanset hvilke udfordringer de har - principielt får det bedste tilbud, eller som TA har sagt til en avis 'ender som glade voksne'. (definition udbedes; indtil videre betragter vi det som en synsning...) i en plejefamilie eller ved at blive undervist på en folkeskole?
'En mere ensartet indsats - tæt på barnets nærmiljø': Hvordan ser den skabelon ud, der skal kunne håndtere alle udsatte børn og unge, så de får en ensartet hjælp?
'Tæt på barnets nærmiljø': Gælder det alle udsatte børn og unge?
Dialog
Hvis kommunerne også fremover skal kunne leve op til Servicelovens bestemmelser om den rigtige indsats skal kommunerne så i gang med at opbygge lokale specialiseringsenheder? Og vil man så offentlig ærgre sig over, at mange kommuner efter kommunalreformen nedlagde en række specialiserede tilbud, der faldt for ønsket om kortsigtet rentabilitet og for det aktive fravalg af et indsatsberedskab?
Måske vi - politikere, forskere og praktikere - ved fælles hjælp ovenikøbet vil kunne blive klogere på hvilke udsatte børn og unge, der vil kunne profitere af hvilke indsatser. Herunder også sætte fokus på, hvilke kompetencer der skal være til stede i de miljøer, der konkret skal arbejde med de udsatte børn og unge.
Men lad os gøre det ordentligt... og i dialog med hinanden.
Gentagelser, siger man, fremmer forståelsen. Ofte bliver de brugt strategisk for at skabe sandheder. Udsatte børn og unge-området er komplekst. Det er sjældent, at kompleksitetsreduktion skaber andet end enkle løsninger. Hvis vi siger det tit nok, bliver det måske en sandhed?
Søren Skjødt, formand for FADD - foreningen af døgn- og dagtilbud for udsatte børn og unge
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.