
Forbrugerne ser tilsyneladende lyst på fremtiden her i vintermørket. Det ses af, at forbrugertilliden her i januar 2018 ligger lidt over den tillid, som vi havde i december 2017.
Samtidig er indikatoren en anelse højere end det seneste halve år. Indikatoren belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation. Udviklingen i forbrugernes forventninger og detailhandlens omsætning følges typisk ad - dog let forskudt i tid.
Forbrugertilliden kan således give en ganske god indikation af den kommende udvikling i detailhandlens omsætning. Stigningen i forbrugertilliden i januar 2018 antyder, at salget i detailhandlen formentligt vil stige inden for de næste par måneder.
Forbrugerne forventer, at Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren på 11,6 er højere end gennemsnittet for det seneste halve år, som er 9,7. Forbrugerne forventer også, at familiens økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren er 13,8 og ligger dermed på omtrent det samme niveau som gennemsnittet for det seneste halve år, der er 13,9.
Selvom forbrugerne er positive over for familiens økonomiske situation, vurderer de, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket. Indikatoren er minus 7,7, og ligger dermed på omtrent det samme niveau, som gennemsnittet for det seneste halve år, som er 7,8.
Ledigheden ventes længere ned
Trods den nuværende relativ lave arbejdsløshed forventer befolkningen en endnu lavere arbejdsløshed i fremtiden. Forbrugerne forventer faktisk, at arbejdsløsheden vil være faldet yderligere om et år.
Lønmodtagerbeskæftigelsen er nu kun 3.300 personer lavere end det niveau, vi nogen sinde har været oppe på. Men selvom antallet af personer med lønmodtagerjob nærmer sig toppen, er andelen af befolkningen, der har et lønmodtagerjob stadig et stykke under niveauet i 2008. Andelen af personer med et lønmodtagerjob blandt 16-64-årige var således 69,6 pct. i november 2017 mod 71,9 pct. i februar 2008, hvor andelen var på det højeste niveau i nyere tid.
I november 2017 var der 6.100 flere lønmodtagere end måneden før. Det svarer til en stigning på 0,2 pct. Stigningen var noget højere end den gennemsnitlige månedlige stigning over de foregående 12 måneder, som var på 3.900 lønmodtagere.
Høje forventninger og lav inflation
Ikke alene stiger beskæftigelsen. Det gør forbrugerforventningerne til fremtiden også. Forbrugertilliden lå på 8,2 i januar 2018 sammenlignet med 6,5 i december 2017.
Samtidig er indikatoren en anelse højere end de seneste seks måneders gennemsnit på 7,4. Indikatoren belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske situation. Udviklingen i forbrugernes forventninger og detailhandlens omsætning følges typisk ad - dog let forskudt i tid.
Danmark ligger så at sige i baghjul i forhold til den europæiske inflation.
For i december 2017 lå inflationen i Danmark på 0,8 pct., hvilket er ikke mindre end 0,9 procentpoint lavere end gennemsnittet i EU, der lå på 1,7 pct. Denne forskel skyldes især, at inflationen har været faldende i Danmark de seneste måneder af 2017, mens den har været stort set uændret i EU. Den lavere inflation i Danmark i forhold til EU skyldes blandt andet prisfald på elektricitet og køb af biler i Danmark. En anden årsag er, at prisstigninger på fødevarer bidrager til inflationen i både Danmark og EU, men dog væsentligt mere i EU.
Den danske kerneinflation (inflation eksklusiv energi og ikke-forarbejdede fødevarer) lå i december 2017 på 1,0 pct., mens den var 1,4 pct. i EU.
I december 2017 var inflationen i Europa igen højest i Estland og Litauen - begge med 3,8 pct. Inflationen var lavest i Island (minus 1,0 pct.) og Cypern (minus 0,4 pct.). I EU har priserne på fødevarer påvirket inflationen mest i opadgående retning, mens teletjenester har haft størst negativ påvirkning på inflationen.
Juleforbrug i top, deleøkonomi i bund
Stort set alle detailbutikker ser med spænding frem til hvordan det går med julehandlen. Som noget relativt nyt indgår salget i november også i butikkernes julehandelsovervejelser, da det er i denne måned at store salgskampagner bliver fyret af (fx Black Friday). Dette fænomen ses også på detailomsætningen i december 2017, der trods et lille fald i forhold til november lå på et højt niveau.
Detailhandlen i december var samlet set lidt over 0,3 pct. lavere end i november, når tallene er korrigeret for prisudvikling, normale sæsonudsving og effekten af handelsdage. I december steg varegruppen fødevarer og andre dagligvarer med 0,4 pct., og varegruppen beklædning mv. faldt med 0,1 pct. Varegruppen andre forbrugsvarer faldt mest med 0,9 pct. Forbrugertilliden indikerer dog, at faldet forventes at blive kortvarigt.
Detailomsætningsindekset korrigeret for prisudvikling viste en lille stigning i detailhandlen i årets sidste kvartal på 0,6 pct. sammenlignet med sidste kvartal 2016. Varegruppen andre forbrugsvarer steg med 3,3 pct. Varegruppen beklædning mv. faldt med 5,8 pct., og varegruppen fødevarer og andre dagligvarer faldt 0,9 pct.
Alle taler om deleøkonomi, men færre deltager i den. For faktum er, at danskernes deltagelse i deleøkonomien ligger betydeligt under EU-gennemsnittet. Statistikken viser, at 10 pct. af danskerne købte overnatning fra private personer i 2017. Storbritannien ligger i top med hele 34 pct., og gennemsnittet for EU er 17 pct. Samkørsel eller biludlejning fra private som deleøkonomisk aktivitet er mindre udbredt end overnatning. Også her ligger Danmark med 7 pct. lidt under EU-gennemsnittet på 8 pct.
For EU som helhed gælder det, at borgernes deltagelse i deleøkonomien stiger med indkomsten. I mange lande er andelen, der køber privat overnatning som deleøkonomisk aktivitet, markant højere blandt den fjerdedel, som har de højeste indkomster sammenlignet med den fjerdedel, som har de laveste indkomster. Denne sammenhæng ses i langt mindre grad i Danmark, hvor køb af overnatninger hos private er næsten lige udbredt i højeste og laveste indkomstgruppe. Det er samtidig især i gruppen med de højeste indkomster, at anvendelse af deleøkonomien er væsentligt mere udbredt blandt borgere i de andre EU lande (22 pct.) i forhold til danskerne (11 pct.).
Preben Etwil, Chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.