
For to år siden sloges Danmarks Lærerforening og kommunerne i KL så hårdt om afskaffelsen af lærernes arbejdstidsaftale, at det endte med lockout og lukkede skoler. Nu viser en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget til landets lærerkredse, at der i 50 kommuner er indgået en lokal aftale eller underskrevet et såkaldt forståelsespapir med den lokale afdeling af lærerforeningen om lærernes arbejdstid i det kommende skoleår.
Mange af aftalerne omgår centrale dele af den lov om lærernes arbejdstid, som blev vedtaget efter lærerkonflikten. Afskaffelsen af lærernes arbejdstidsaftale betyder blandt andet, at lærerne som udgangspunkt skal være til stede på skolen i deres arbejdstid, at de ikke længere er garanteret tid til at forberede undervisningen, og at der ikke længere er et loft over, hvor mange timer de kan blive sat til at undervise på en uge.
I mange kommuner er lærerkredsen og kommunen imidlertid blevet enige om netop at sløjfe dele af kravet om tilstedeværelse, at afsætte en pulje af timer til forberedelse, som lærerne selv kan råde over, og at sætte et loft over undervisningstimetallet - som dog er højere end før konflikten.
'Stort set som vi plejer'
- Vi arbejder stort set, som vi plejer, og vi er glade for, at vi har kunnet finde ud af det med vores lokale politikere, siger Jens Lunden, formand for Herlev Lærerforening, mens flere borgmestre også er godt tilfredse med aftalerne.
Lærerformanden Anders Bondo Christensen forventer flere lokale aftaler de kommende år.
Michael Ziegler (K), formand for overenskomstudvalget i KL, siger, at han ikke vil blande sig i, om kommuner laver lokale aftaler med lærerne, men han mener, at det ikke er hensigtsmæssigt at binde ressourcer ved fx at lave et loft over undervisningstimetallet:
- Det gør det sværere at få hverdagen til at gå op på den enkelte skole, siger Michael Ziegler.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.