dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Masser af biler og en lille smule optimisme i industrien

 

Stigningen i antal lønmodtagere er i høj grad centreret omkring de store byer København, Aarhus og Odense. Ja, det forholder sig faktisk sådan, at Københavns omegn som det eneste område i landet har passeret beskæftigelsesniveauet fra før krisen.

København har haft den største stigning i antallet af lønmodtagere siden 1. kvartal 2013, hvor antallet af lønmodtagere var lavest. Antallet er således steget med 4,7 pct. De øvrige landsdele har haft et klart fald i antallet af lønmodtagere, og Bornholm og Vest- og Sydsjælland har haft en nedgang på mere end 10 pct. siden 2. kvartal 2008. Samlet set er antallet af lønmodtagere i hele landet steget med 2,4 pct., eller 61.000 personer, siden 1. kvartal 2013.

Danmark er en af duksedrengene i det europæiske økonomiske samarbejde. Det ses af, at Danmark ligger inden for ØMU-kriterierne for både saldo og gæld ved årets anden ØMU-indberetning til EU-kommissionen. I 2014 havde Danmark et overskud på den offentlige saldo (ØMU-saldoen) på 1,8 pct. af bruttonationalproduktet (BNP). Forbedringen i forhold til 2013, hvor der var et underskud på ØMU-saldoen på 1,1 pct. af BNP, skyldes bl.a. væsentligt forøgede midlertidige indtægter fra omlægningen af kapitalpensionsbeskatningen. Ifølge EU-traktatens ØMU-kriterier må underskuddet på den offentlige saldo under normale omstændigheder ikke overstige 3,0 pct. af BNP.

Gode tegn
Et godt tegn på at krisen er noget man er ved at lægge bag sig, er det forhold at konkurserne falder. Der var 242 konkurser i september mod 287 i august, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det svarer til 16 pct. færre. På tre-månedersniveau er der tale om et fald på hele 25 pct. Niveauet i september er som i august sidste år det laveste siden foråret 2008 - dvs. før finanskrisen.

Der var i alt 649 fuldtidsansatte i de virksomheder, der gik konkurs i september mod 834 i gennemsnit pr. måned i marts-august. De pågældende virksomheder havde en samlet omsætning på 1,04 mia. kr. i september mod i gennemsnit 1,20 mia. kr. pr. måned i marts-august.

Tvangsauktioner har samme betydning for forståelsen af krisens udvikling som konkurser, og her er udviklingen lidt mere afdæmpet. Ja, nærmest uændret.

I september blev der bekendtgjort 280 tvangsauktioner mod 288 måneden før, når der er korrigeret for normale sæsonudsving. I tre-månedersperioden juli-september var der 865 tvangsauktioner mod 875 i perioden april-juni.

Bilisme og optimisme
Biltrængslen på de danske veje kommer ikke af sig selv. Bilsalget har nemlig for første gang på et år rundet over 200.000 biler. I de seneste tolv måneder har salget været på 201.100 nye personbiler. Det er 7 pct. flere end i de foregående 12 måneder. Det er en fordobling siden 1962, hvor et årligt bilsalg var på 100.000 biler.

Tilgangen til husholdningerne (køb + leasing) lå med 120.400 biler 1 pct. højere end i den foregående periode. Tilgangen til erhvervene var 80.700 eller 16 pct. højere. Leasingbilerne udgjorde 76.000, eller 29 pct. flere end i de foregående 12 måneder. 31 pct. af de nye biler kører på diesel, og det er uændret sammenlignet med de foregående 12 måneder.

I faktiske tal var den samlede tilgang af nye personbiler i september 17.700, hvilket er 24 pct. flere end i september sidste år. Husholdningerne stod for 10.600 med 9.000 købte og 1.600 leasede, og det er 20 pct. flere end sidste år. I de seneste 12 måneder har husholdningerne købt 6 pct. færre biler end i de foregående 12 måneder og leaset 83 pct. flere. Den samlede tilgang er 1 pct. højere end årsperioden før.

Dansk industri, der i lang tid har haft det hårdt, øjner måske en vis form for optimisme. Industriproduktionen i august var nemlig 2,7 pct. højere end i juli. Fremgangen i august kom efter et fald på 2,9 pct. i juli og en stigning på 3,7 pct. i juni, og produktionen i perioden juni-august var uændret i forhold til perioden marts-maj. Produktionen i august var 3,0 pct. højere end i samme måned 2014 og 9,2 pct. højere end i august 2013. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling.

Fremgangen ser ud til at være bredt ud over en vifte, for produktionen steg i august i otte ud af 12 branchegrupper. Størst stigning var der i medicinalindustrien, hvor produktionen steg med hele 11,7 pct.


Preben Etwil, Chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/masser-af-biler-og-en-lille-smule-optimisme-i-industrien

GDPR