
Der har været rigtig mange her i begyndelsen af det nye år, der har siddet og spejdet dag ud og dag ind efter, om der ikke snart kom lidt mere gang i økonomien, så vi kunne overvinde krisen fra 2009.
Helst så godt, som man havde håbet, er det nok ikke gået.
Midt i ugen kom der en opgørelse over lønmodtagerbeskæftigelsen for november 2014. Den viste en ret minimal stigning, at 800 flere lønmodtagere var kommet i beskæftigelse i forhold til måneden før.
Det er faktisk en noget lavere månedlig stigning end i årets første ti måneder, hvor der var en gennemsnitlig stigning på 2.500 personer om måneden.
Der er derfor noget der tyder på, at tilvæksten i lønmodtagerjobs er begyndt at løje af.
Den offentlige sektor har et direkte fald i ansættelserne, mens det går noget trægt med tilvæksten i den private sektor. Beskæftigelsessituationen i november 2014 er i tørre tal samlet set, at 2.581.700 personer har et lønmodtagerjob.
Lidt færre unge ledige
Den der lidt triste stemning gik igen, da man så opgørelsen over bruttoledigheden for december 2014. Den var steget med 400 siden november. Dermed var der 132.400 fuldtidsledige i december. Det var femte måned i træk, hvor der ikke var sket det helt store. Arbejdsløshedsprocenten har faktisk ligget relativt stabilt på 5 procent i denne periode.
Man kan selvfølgelig glædes sig over, at arbejdsløsheden ikke stiger, men det er vel en lidt fattig trøst, hvis man havde sat næsen op efter, at den skulle falde.
Et lille lyspunkt kan man dog finde, og det er, at bruttoledighedsprocenten for de unge (16-24-årige) er faldet et lille nøk.
Konjunktur-flimmer
Som altid giver konjunkturindikatorerne et lidt flimmerende billede. Denne gang er heller ingen undtagelse.
Især er bygge og anlæg ramt af lidt negative forventninger. Disse faldt fra minus 14 i december 2014 til minus 17 i januar 2015. Således fortsætter den faldende tendens fra 2014. Især negativ vurdering af ordrebeholdning trækker ned, men også negativ beskæftigelsesforventning trækker ned.
Lidt bedre går det for industriens forventninger, men de er stadig negative. De er steget fra et negativt leje på minus 19 i december 2014 til minus 13 i januar 2015. Det går fremad, men det er stadig ikke godt nok.
Der hvor der stadig er lidt positive forventninger til fremtiden, er inden for serviceerhverv og detailhandlen. I detailhandlen er de er dog for stærkt nedadgående og nærmer sig nul. Den sammensatte konjunkturindikator for detailhandlen er faldet fra 6 i december 2014 til 2 i januar 2015.
Forventningerne i serviceerhvervene er både positiv og stigende. Den sammensatte konjunkturindikator steg fra 6 i december 2014 til 8 i januar 2015.
Mere til forskning og uddannelse
Et moderniseret og globaliseret samfund kræver hele tiden, at der er fokus på forskning og udvikling, da det bidrager til fremtidens økonomi og beskæftigelse.
I 2013 blev de samlede udgifter til forskning og udvikling (FoU) opgjort til 58,2 mia.kr., hvilket realt set (dvs. i fast priser) svarer til en stigning på 0,8 mia. kr. i forhold til 2012. For erhvervslivet var der et fald på 0,3 mia. kr., mens udgifterne i den offentlige sektor steg med 1,2 mia.kr.
Udgifterne udgjorde i 2013 3,1 pct. af BNP, hvilket er en lille stigning i forhold til 2012.
I 2013 bidrog erhvervslivet med 37,3 mia. kr. eller 2,0 pct. af BNP, mens den offentlige sektor brugte 20,9 mia. kr., svarende til 1,1 pct. af BNP.
Preben Etwil, Kontorchef i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.