Kommunerne sparer penge, når de vælger at få maden udefra til beboerne på plejehjemmene. Seks ud af ti af landets plejehjem har valgt den løsning fremfor selv at lave maden, skriver DR Nyheder.
95 ud af landets 98 kommuner har deltaget i en undersøgelse, hvor DR har kortlagt produktionen af mad til de 44.773 ældre, som bor på plejehjem eller i plejebolig i Danmark.
Men spareøvelsen er et dyrt bekendtskab for de ældre, da de har brug for duften fra et køkken – både for helbredet og for humørets skyld, siger konsulenten fra Professionshøjskolen Metropol Jens Kofod til DR Nyheder. Han har forsket i ældre og plejehjem med særlig fokus på måltider de seneste 15 år.
- Som udgangspunkt har vi et stort problem, i og med en stor del af de ældre er underernærede og undervægtige. Så vi bliver nødt til at gøre noget, for at kan de klare sig bedre i forhold til sygdomme og genoptræning. Når man forringer måltiderne på den her måde, skubber det på i forhold til en ond spiral.
Måltiden betyder meget
Ældrekommissionen kom for to år siden med en anbefaling, der blandt andet gik på, at de ældre bør være med til at bestemme menuen og lave maden dér, hvor de bor. Samtidig bør det på plejehjemmet dufte af mad forud for måltidet for at skærpe beboernes appetit.
Og de tre daglige måltider spiller en stor rolle for kvaliteten i de ældres liv, siger Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, til DR Nyheder.
- De fleste beboere på de fleste plejehjem er både ensomme og kedsomme, og der betyder måltidet altså helt utroligt meget, siger Bjarne Hastrup, der kalder det 'fatalt', at kommunerne efter hans mening vælger økonomi fremfor livskvalitet i ældreplejen.
Thomas Kastrup Larsen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL, siger, at det er et spørgsmål om økonomisk prioritering på ældreområdet, da det er dyrt at etablere lokale køkkener ude på plejehjemmene.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.